zwemvijver aanleggen

Zwemvijver vs. Zwembad

Geplaatst door

Denk je erover na om een verkoelend bad aan te laten leggen in jouw tuin? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen uit een zwembad of een zwemvijver.  Maar wat zijn nu de belangrijkste overwegingen bij het maken van deze keuze en aan welke kosten moet je denken?

Vergelijking zwemvijver vs. zwembad

Zwembad Zwemvijver
Stilstaand water Beweging in water
Regelmatig onderhoud nodig Weinig onderhoud nodig
Moderne uitstraling Natuurlijke uitstraling
Direct verwarmd water Na 1 jaar pas verwarming mogelijk
Chloor en chemicaliën nodig Geen chemische producten nodig
Geen dieren De waterplanten trekt dieren aan

Het belangrijkste verschil zit hem in het onderhoud en de uitstraling van het bad. Bij een zwembad moet je regelmatig onderhoud plegen om ervoor te zorgen dat de zuurtegraad en de hoeveelheid chloor op het juiste peil blijven. Bij een zwemvijver wordt de gehele zuivering op een natuurlijke manier geregeld door de waterplanten en lavastenen. Ook zorgen bepaalde vissen, zoals goudwindes, ervoor dat eventuele bacteriën direct verwijderd worden.

Om deze redenen is een zwemvijver veel beter voor het milieu. Naast het feit dat dit de meest duurzame optie is, is een zwemvijver ook beter voor jouw gezondheid. Je stelt jezelf namelijk niet bloot aan chloor en andere chemicaliën, waardoor je deze ook niet binnenkrijgt. Ideaal voor mensen met huidproblemen. Ook sluit je eventuele rode ogen en allergieën uit wanneer je voor een zwemvijver kiest. Een zwemvijver met waterplanten zorgt wel voor een dierenbende, dus daar moet je wel van houden.

Wat kost een zwemvijver vs. een zwembad?

De kosten van een zwembad en zwemvijver zijn zeer gevarieerd en lopen erg uiteen. Dit is sterk afhankelijk van de wensen en behoeften die je hebt. In de regel geldt; hoe groter en luxer, hoe hoger de kosten zullen zijn. De prijzen liggen ongeveer tussen de €10.000 en €45.000 voor een gemiddeld zwembad of zwemvijver. Voor een aangelegd bad van 30m2 met een diepte van 1m, betaal je gemiddeld zo’n €25.000. Wanneer je voor een diepte van 1.5 meter gaat, zit je al snel op een gemiddelde prijs van €35.000. Afhankelijk van jouw budget kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Het aanleggen van een zwemvijver of een zwembad is een flinke klus en vereist enige kennis en ervaring. Het is daarom verstandig om deze aan te laten leggen door een geschikte hovenier. Wil je het toch liever zelf doen? Dan kun je eens kijken naar dit stappenplan waar in 9 stappen wordt uitgelegd hoe je een zwemvijver kunt aanleggen.