Zonnepanelen laten installeren: winst voor jou en het milieu

Geplaatst door

We kunnen al enige tijd niet meer om het feit van klimaatverandering heen. Om deze reden spoort zowel de Europese als Nederlandse overheid particulieren en met name ondernemingen aan om over te stappen op groene stroom.

Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, terwijl grijze energie voortkomt uit fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld de verbranding van kool. Je kunt kiezen voor de afname van groene stroom bij de energieleverancier, maar als zowel particulier als onderneming ook kiezen voor eigen opwekking met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Zonnepanelen in Nederland

In zowel de zakelijke als particuliere sector neemt het gebruik van zonnepanelen in Nederland steeds verder toe. Dat is niet voor niets, want de technologie wordt steeds verder ontwikkeld, waardoor ook het rendement steeds hoger is.

Een gemiddelde gezinswoning met eigen dak kan zonder problemen de volledige energievoorziening overnemen met eigen zonnepanelen. Ook in het geval van bedrijfspanden met een eigen dak kan er doorgaans al ontzettend veel energie bespaard worden met zonnepanelen.

Dat er in Nederland niet genoeg zon schijnt voor zonnepanelen klopt dan ook niet: zelfs met bewolking wekken de panelen nog energie op. De installatie is hierbij echter uiterst belangrijk.

Installatie zonnepanelen en bijhorende apparatuur

De installatie van zonnepanelen komt erg nauw, omdat onder meer de hoek van grote invloed is op de uiteindelijke opwekking. Idealiter worden de panelen op het zuiden geïnstalleerd onder een hoek van 35 graden.

Er zijn echter factoren die hier invloed op hebben, bijvoorbeeld de richting waarin het dak ligt.

Gecertificeerde bedrijven kunnen bij de installatie assisteren en bovendien advies geven.

Zo heeft ook de zogenaamde omvormer veel invloed op de uiteindelijke energieopwekking. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in de voor ons bruikbare wisselstroom. Hierbij gaat er echter energie verloren, afhankelijk van de omvormer.

De zogenaamde SolarEdge omvormer, waarmee een flinke energiewinst behaald kan worden ten opzichte van andere omvormers.

Heb je als particulier of ondernemer geen ervaring met de installatie van zonnepanelen en bijhorende apparatuur, laat dit dan absoluut over aan een bedrijf met ervaring, zodat er geen fouten worden gemaakt die het rendement drastisch omlaag brengen.