Zonnepanelen leveren niet alleen stroom op bij warm en zonnig weer. Ze wekken ook stroom op bij bewolking. Zonnepanelen kunnen je dus op een duurzame manier van stroom voorzien. Maar misschien vraag je je af wat zonnepanelen eigenlijk precies zijn en wat ze doen? In dit artikel krijg je hier meer informatie over.
Wat is dat nou eigenlijk, een zonnepaneel?
Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, naar het Engelse “Photo Voltaic”. Het zijn namelijk de foto-voltaïsche cellen in het paneel, die de zonne-energie opvangen. De zonnecellen bestaan uit twee lagen, waardoor er door het zonlicht wat ertussen komt, elektrische stroom ontstaat. Voorheen werden zonnecellen gemaakt van silicium. Momenteel bevatte de zonnecellen polymeren en quantum-dots. Dit is lichter materiaal dan de zonnecellen die gemaakt zijn uit silicium, daarom worden deze zonnecellen ook wel plastic zonnecellen genoemd.
Echter ontstaat er vandaag de dag nog steeds de verschillen tussen zonnepanelen en zonnecollectoren. Zonnecollectoren werken namelijk volgens een ander principe. Hierbij wordt stromend water opgewarmd door middel van zonnewarmte. Een ander proces dus als dat bij zonnepanelen.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen wekken elektrische spanningen op door de twee laagjes silicium wat op het paneel zit. Dit wordt ook wel fotovoltaïsche reactie genoemd. Om de spanning om te zetten naar stroom, heb je naast alleen de panelen, ook elektrische kabels en een omvormer nodig. Deze drie elementen zorgen voor een stroomopwekking.
Zonnepanelen is een investering
Zonnepanelen zijn in vergelijking met energiebronnen kostbaar. Dit komt door de prijs bij aanschaf en door het feit dat het je pas op lange termijn een kostenbesparing oplevert. Ondanks deze twee aspecten is het investeren in zonnepanelen een goede keuze. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook doordat de prijs voor elektriciteit ieder jaar rond de 6% stijgt.
Wel is het van belang bij zo’n grote inverstering om je goed te laten informeren. Je moet niet alleen kijken naar de kwaliteit en het rendement van de zonnepanelen, maar ook naar je woning. Is het überhaupt mogelijk om zonnepanelen op je dak te plaatsen?