zelf verstopping oplossen

Zo lost u zelf een verstopping op

Geplaatst door

Zit de afvoer van uw toilet, douche of wastafel verstopt? Dan stroomt het water niet of nauwelijks meer weg. Dit probleem wilt u zo snel mogelijk verhelpen. Maar hoe? Veel mensen besluiten in dat geval een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter kan de verstopping inderdaad verhelpen. Maar kunt u dit niet zelf? Een verstopping is doorgaans niet heel lastig te verhelpen. Veel mensen weten echter niet hoe zij dit moeten doen. Daarom krijg u hier een aantal tips van deze loodgieter. Op deze manier kunt u zelf een verstopping verhelpen.

Gebruik een ontstopper

Wanneer de verstopping niet al te hardnekkig is, volstaat een ontstopper vaak. Deze heeft u vast en zeker wel in huis. Zo niet? Dan kunt u er bij de plaatselijke bouwmarkt ongetwijfeld eentje kopen. Heeft u een ontstopper bij de hand? Plaats dan de zuignap geheel over de afvoer. Pomp vervolgens een paar keer stevig heen en weer. Doe dit niet te hard, want zo helpt u de verstopping juist verder de afvoer in. Komt er rommel omhoog? Verwijder dit dan handmatig. Kijk vervolgens of het water weer wegspoelt. Is dit nog niet het geval? Herhaal dan het proces.

Ontstoppingsveer inbrengen

Heeft een ontstopper geen effect? Dan kunt u het met een ontstoppingsveer proberen. Een ontstoppingsveer brengt u in de afvoer in. Doe dit altijd met een draaiende beweging. Ga vooral voorzichtig te werk. Een afvoer is namelijk snel beschadigd. Breng de veer in tot u bij de verstopping bent. Ga heen en weer met de veer en draai deze ook rond. Hierdoor prikt u de verstopping als het ware kapot. Trek de veer vervolgen terug en kijk of de verstopping verholpen is.

Giet ontstoppingsmiddel door uw afvoer

Werkt ook een ontstoppingsveer niet? Dan heeft u mogelijk succes met ontstoppingsmiddel. Dit kunt u in de winkel kopen. Probleem is dat deze variant vaak bijzonder chemisch en agressief is. Het is echter ook mogelijk om zelf ontstoppingsmiddel te maken. Hiervoor hoeft u alleen maar wat soda, azijn en heet water te gebruiken. Giet eerst een kopje soda in de afvoer en giet er vervolgens een scheut azijn achteraan. Dit veroorzaakt een reactie. Spoel de afvoer daarna door met heet water. Bent u nu eindelijk verlost van de verstopping?

Verstopte riolering

Heeft het bovenstaande allemaal geen effect en zit uw afvoer nog steeds verstopt? Dan zit de verstopping mogelijk in het riool. Hier kunt u zelf niet goed bij. In dat geval schakelt u een loodgieter in. Een loodgieter kan uw afvoer en riool onder hoge druk doorspuiten. Hierdoor verdwijnt de verstopping zeker weten. U kunt er ook voor kiezen jaarlijks uw afvoer door te laten spuiten. Dit maakt de kans op een verstopping in de toekomst een stuk kleiner.