zelf verwarming installeren

Zelf een verwarming installeren

Geplaatst door

Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan om een Cv-installatie aan te brengen in je woning is dat een flinke klus. Allereerst moet natuurlijk het materiaal worden besteld. Je hebt een verwarmingsketel nodig, eventueel in combinatie met warmwatervoorziening. Daarnaast moeten er voldoende radiatoren gekocht worden, van de juiste capaciteit. In de woonkamer wordt het vaak wat warmer gestookt dan in de slaapkamers en andere vertrekken. Wil je alle radiatoren apart van elkaar kunnen verwarmen dan moeten er thermostaten op worden aangebracht.

De leidingen voor de verwarmingsinstallatie

Een belangrijk onderdeel van een verwarmingsinstallatie zijn de leidingen. Deze zorgen immers voor het transport van het verwarmde water. Deze leidingen moeten soms aan elkaar worden gekoppeld, bijvoorbeeld om een bocht te kunnen maken. Hiervoor worden zogenaamde knelkoppelingen gebruikt, soms ook wel knelfittingen genoemd. Deze koppelingen mogen natuurlijk niet lekken, want dan ontstaat er waterschade en zal de Cv-installatie uiteindelijk stil komen te liggen omdat er onvoldoende water in de leidingen aanwezig is. Het is dus belangrijk om goede kwaliteit knelkoppelingen aan te schaffen. Je vindt knelkoppelingen te koop uiteraard ook op het internet. Het grote voordeel hiervan is dat je verschillende koppelingen met elkaar kunt vergelijken en direct alles kunt bestellen wat je nodig hebt als je zelf een verwarmingsinstallatie gaat aanleggen.

Ga goed voorbereid aan de slag

Als je in je woning een Cv-installatie gaat plaatsen ga dan goed voorbereid aan de slag. Maak een goed plan en zorg voor een haalbare planning. Als alles is geïnstalleerd is het ook erg belangrijk om de installatie te testen. Lekt er nergens water? Worden alle radiatoren gelijkmatig verwarmd? Is er voldoende warmte in alle vertrekken? Dit zijn vragen waar je een positief antwoord op moet hebben voordat je je zelf geïnstalleerde CV veilig kunt gaan gebruiken. Denk vervolgens ook aan regelmatig onderhoud, als je dit niet zelf wilt doen sluit dan een contract af met een gespecialiseerd bedrijf voor periodieke controle.