sanitair aanleggen

Zelf sanitair aanleggen of een professional inschakelen?

Geplaatst door

Bij een renovatie van de badkamer kun je bijna niet aan het vervangen van sanitair ontkomen. Veel mensen zijn na verloop van tijd uitgekeken op de stijl van het bestaande sanitair, op de tegels aan de wand in de badkamer, enzovoorts. Welke klussen kun je bij een renovatie van de badkamer zelf uitvoeren en voor welke klussen is het slimmer om een vakman in te schakelen? In dit artikel lees je er meer over! Mocht je zelf van start gaan, dan is het verstandig om online naar stappenplannen te zoeken. In deze stappenplannen wordt nauwkeurig uitgelegd hoe sanitair aanleggen of bijvoorbeeld loskoppelen van bestaande leidingen werkt.

Aan de slag met het slopen van de badkamer

Een eerste stap bij het renoveren van een badkamer is het verwijderen van de oude tegels en het verouderde sanitair. Het is een typisch voorbeeld van een klus welke je relatief makkelijk zelf uit kunt voeren. Belangrijk is wel om vooraf goed te kijken of de leidingen zijn afgesloten. Daarbij moet schade aan de leidingen voorkomen worden bij het verwijderen van het sanitair. Ook het verwijderen van tegels kun je relatief makkelijk zelf uitvoeren. Huur vooraf een bouwcontainer, zodat je het afval hierin kunt laten afvoeren.

Badkamer van nieuw sanitair voorzien

Waar je het verwijderen van oude tegels en oud sanitair relatief makkelijk zelf kunt doen, is het verstandig om voor het plaatsen van nieuw sanitair een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter beschikt over de kennis, ervaring en het gereedschap om het nieuwe sanitair te plaatsen. Zeker het verleggen van leidingen en bijvoorbeeld het aansluiten van nieuw sanitair op de bestaande leidingen is niet eenvoudig. De kans op speling tussen de verschillende leidingdelen is relatief groot. Speling kan leiden tot vervelende lekkages, die je vaak pas opmerkt nadat de eerste vochtschade zichtbaar is geworden.