Woonkamermetamorfose

Woonkamermetamorfose

Geplaatst door

Zo hé, is ons dat efkes ‘n mooi woord om te leggen in Scrabble! Ga je flink wat punten mee verdienen. Maar hopelijk gooi je tevens hoge ogen met je vernieuwde interieur.

Want ook al heb je geen hoge pet op van jezelf, je kunt wel opgelucht ademhalen wanneer anderen oprecht hun bewondering uitspreken over jouw gevoel voor stijl. Ze voelen zich dan oprecht thuis en prettig in jouw woning en kunnen die met jou identificeren. Dat jij dat kunt is een gegeven, je hebt het geheel immers zelf zo smaakvol ingericht. Maar dat vrienden en familieleden zich er positief over uitlaten is natuurlijk wel een hele mooie opsteker!

Echter, er moet nog wel heel wat gebeuren voordat jouw huiskamer helemaal af is. Heb je er al specifieke plannen voor? Dan wordt het hoog tijd om die op papier te zetten. Daar zal ook duidelijk uit worden hoe rigoureus jouw aanpassingen zullen worden. Misschien moeten je plafond, je wanden én je vloer er wel aan geloven! In eender welke volgorde. Je zou natuurlijk denken dat je onderaan begint, maar het bewerken van je plafonds en muren kan natuurlijk je vloer vervuilen en beschadigen. Je nieuwe vloer in dat geval. Dus wil je die waarschijnlijk wel voor het laatst bewaren.

Het Plan

Geef niet zomaar toe aan iedere impuls die aan jouw enthousiaste brein ontsproten is. Schrijf die echter wel allemaal op en teken ze uit. Misschien dat je er wel aan toe komt en anders is het iets leuks voor later. Tenzij het niet praktisch is, dan kun je het afschrijven. Maar dat doe je nu nog niet! Niks is te gek in de longlist fase. Zodra al je ideeën op zijn en mooi bij elkaar staan in een overzichtelijk lijstje ga je een shortlist maken. Dat betekent dat je ieder voorstel op je lijst nog eens grondig bekijkt en bepaalt of het haalbaar is binnen het gestelde tijdsbestek, praktisch en betaalbaar. Faalt het op één van die punten? Dan haal je het weg. Uiteindelijk blijft er een shortlist over die je in een handige volgorde zet en jouw plan is zo’n beetje klaar.

Het Perfecte Plaatje

We gaan er eventjes vanuit dat de wijzigingen behoorlijk ingrijpend zullen zijn. Het dak gaat eraf, de vloer gaat eruit! Of in ieder geval dat laatste. Want ook al richt je je ogen meestal wat hoger, de bodem van je kamer is alom aanwezig. Dat betekent dat je vloer volledig moet passen in de stijl van jouw interieur zoals jij het wilt hebben. Gaat dat mooi samen? Dan hoef je niks te doen. Zo niet, dan wordt het tijd om een nieuwe vloer uit te zoeken en de huidige uit te breken. Of te scheuren, als er gewoon een dunne tapijt laag ligt. Hout is echter wel een klassieke en aantrekkelijke ondergrond. Mocht het bij je interieur passen, gewoon doen!

Maar dan moet je het wel goed verzorgen. Kortom, zet je planken in de vloerolie zodra ze liggen. Dan zul je er namelijk extra lang plezier aan beleven!

Invulling

Ja, hier kunnen hoog of laag over springen, maar dit is wel iets dat jij helemaal zelf zult moeten doen. Wij kunnen niet in je hoofd kijken en zeggen of je iets moet doen of laten. Want heb je je wanden zo gekleurd dat ze prachtig met je nieuwe stijl overeenkomen? En heb je je vloer vernieuwd zodat je huidige meubels erbij passen of wil je die ook vernieuwen? Dat kan flink wat centen kosten, maar gelukkig bestaan er genoeg tafels, stoelen en kasten die een tweede kans verdienen maar er nog als nieuw uitzien. Grote winkels hebben ze, maar ook kleinere kringloopzaken staan vol met schatten op dat gebied. En waar het vandaan komt maakt toch niet zo veel uit? Zolang het maar mooi en compleet is.

Denk ook na over de decoraties die je had en bepaal welke daarvan terugkomen. Maar dat had je natuurlijk al gedetailleerd uiteengezet in je Plan, of niet?