dakreparatie

Welke vormen van dakreparatie zijn er?

Geplaatst door

Platte daken kunnen het zwaar hebben. Ze staan eigenlijk altijd bloot aan de elementen, die jarenlang elke dag zorgen dat de daken langzaam maar zeker minder worden. Vorst, regen, sneeuw, maar ook de volle zon zorgen er allemaal voor dat de kwaliteit van het dak steeds verder achteruit gaat en wie hier niets aan doet, zal het uiteindelijk merken. Lekkage is vaak het eerste teken en dan ben je eigenlijk al te laat. Er zal iets hersteld moeten worden. Maar stel je belt een dakdekker in Assen, wat kan deze allemaal doen?

Onderhoud

Allereerst is er het dakonderhoud. De dakdekker komt eens in de zoveel tijd langs om het dak te inspecteren en te zoeken naar kleine beschadigingen, die kunnen uitgroeien tot probleemsituaties. Het dak wordt nauwkeurig gecontroleerd en mocht het zijn dat er inderdaad iets gevonden wordt, dan wordt die beschadiging in de kiem gesmoord. Wie zijn dak regelmatig laat onderhouden, zal zien dat het dak eigenlijk altijd in uitstekende staat verkeert. De elementen krijgen geen kans om echt door te dringen tot het dak en lekkage wordt voorkomen, zodat je eigenlijk nooit verder hoeft te gaan dan regelmatige controle. Wie dit goed op orde heeft, zal zien dat het dak vrijwel nooit voor problemen zal zorgen.

Reparatie

Wie dit onderhoud nog niet heeft laten doen, kan beschadigingen tegenkomen op het dak. Die beschadigingen uiten zich vaak door een lekkage, wat natuurlijk altijd een reden tot actie moet zijn. Lekkage is vervelend, maar wie er op tijd bij is, kan hier wel de nodige stappen tegen ondernemen om erger te voorkomen en de schade tijdig te laten repareren. De reparatie zelf hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, afhankelijk van de grootte van de schade. De meest gangbare handeling betreft het droogmaken van de plek van de beschadiging, waarna er een reparatiestukje ingebrand wordt. Gaat het om kleine beschadigingen, dan is dit geen ingewikkelde klus, maar gaat het wel degelijk om serieuze schade, dan kan het zijn dat een simpele reparatie niet volstaat.

Wil jij dakdekker worden? Reageer direct op deze vacature dakdekker op Jobbird!

Dakrenovatie

Wanneer een eenvoudige reparatie de boel niet meer dekt, is een volledige dakrenovatie nodig. Hierbij wordt het complete dak gerenoveerd en teruggebracht naar nieuwstaat. Dit is een ferme klus, omdat het vaak gaat om meerdere beschadigingen, of een dak dat gewoon in z’n geheel in slechte staat verkeert. Dit gebeurt vaak met daken waar al heel lang niet meer naar om is gekeken en waar dus veel werk voor nodig is om ze weer in een acceptabele staat te brengen. Dakrenovatie is een behoorlijke onderneming, maar het loont wel; een volledig gerenoveerd dak kan weer vele jaren vooruit, zodat je er geen zorgen meer van hebt en de kans op lekkage eigenlijk verwaarloosbaar is. En wie liever geen dakrenovatie laat uitvoeren, moet er op tijd bij zijn. Daarom is goed onderhoud zo belangrijk; het voorkomt dat je in een keer een grote investering moet doen om je complete dak weer in orde te maken. Zorg er dus voor dat je dak regelmatig geïnspecteerd wordt, zodat je niet bang hoeft te zijn voor een enorme rekening, omdat je dak verwaarloosd is.