Welke steiger is ideaal voor verbouwingen?

Geplaatst door

Voor een grote verbouwing heb je veel soorten materialen en gereedschappen nodig, waaronder een goede (rol)steiger. Vaak zal je de hoogte in moeten en dat wil je toch liever niet op een wiebelend krukje of oude ladder doen. Er zijn veel soorten steigers op de markt en het kan best lastig zijn om hier een goede keuze in te maken, buiten de soorten heb je ook nog mogelijkheden in hoogte en de breedte. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten en welke steiger aangeraden wordt.

De werkhoogte van een steiger

Door het grote aanbod aan soorten steigers heb je natuurlijk ook veel keuze op het gebied van werkhoogtes en de breedte van de steiger, hierdoor kan je altijd wel een steiger vinden die goed bij de werkzaamheden past. Voor het gebruik in of rondom een huis hoef je in principe zelden boven de vijf meter te komen, daarom is een steiger van 4,7 meter ideaal. Steigers hoef je nooit altijd tot de volledige hoogte op te bouwen dus daarom kun je ze ook gewoon binnenshuis gebruiken.

De breedte

Je hebt op het gebied van rolsteigers ook meerdere breedtes, je kan kan over het algemeen kiezen uit framebreedtes van 30, 75 en 135 cm breed. Er wordt het meeste gewerkt met platformen van 60 cm breed, daarom is een rolsteiger met een framebreedte van 135 heel handig omdat je hier twee platformen naast elkaar kunt leggen zodat je ook op hoogte redelijk wat werkruimte hebt.

De kamersteiger

Een kamersteiger is de ideale steiger voor werkzaamheden in en rondom je huis tijdens een verbouwing. In principe is het grote verschil tussen een rol- en kamersteiger dat een kamersteiger bedoeld is voor werkzaamheden binnen en een rolsteiger voor werkzaamheden die buiten plaatsvinden, hoewel het natuurlijk ook gewoon andersom kan. Een kamersteiger is handig omdat het makkelijker is om op te bouwen, hierdoor kunnen ze vaak door één persoon worden opgebouwd. Waar voor rolsteigers sinds 1 januari 2018 een nieuwe regelgeving geldt waarin het wordt verplicht om het met minimaal 2 man te doen. Mocht je toch echt op grote hoogtes moeten werken, dan is een rolsteiger wel beter. De wielen van een rolsteiger kan je op hoogte afstellen waardoor je een rolsteiger ook op ongelijke ondergronden waterpas kunt zetten. Kamer- en rolsteigers kun je op veel plekken in Nederland kopen en bekijken, wil je er zeker van zijn dat je kwaliteit koopt kijk dan eens op rolsteiger-kopen.be.