Diverse soorten materialen zorgen voor vraag naar verschillende boren. Dit wordt onder andere bepaalt op basis van de technische eigenschappen van het materiaal waarin je wilt boren. Hoewel een boor supersterk lijkt kan deze met duizenden omwentelingen vrij snel doordraaien. Zeker wanneer je de boor gebruikt in het verkeerde materiaal. Het gevolg hiervan is dat de boor hierdoor bot wordt en minder bruikbaar. Zeker voor de beginnende klusser kan het nuttig zijn om een overzicht te hebben van de verschillende boortjes die er zijn. Zo kies je altijd het juiste materiaal.
Glasboor
Een glasboor gebruik je vooral in hardere keramische tegels. Ideaal wanneer je de badkamer wilt verbouwen en hier wat gaatjes in moet boren. Druk tijdens het boren niet te hard op de boor. De eigenschap om goed in keramische tegels te boren dankt deze boor aan zijn scherpe punt. Deze punt kan stomp worden wanneer je te hard tegen de boor drukt. Zorg er dus voor dat je precies voldoende druk op de boor zet en boor sommige gaten even met een korte pauze wanneer je ziet dat de boor te warm wordt.
Diamantboor
Voor de echt harde oppervlaktes gebruik je een diamantboor. Deze boren gaan moeiteloos door elk materiaal heen. Gebruik ze echter niet voor zachtere materialen zoals hout. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het hout gaan splijten. Dat is natuurlijk zonde.
SDS boor
SDS boren, ook wel metaalboren genoemd, gebruik je vooral om in harde metalen te boren. Deze boren zijn extra beveiligd met een vergrendeling waardoor de boren niet zomaar los kunnen schieten. Dit is dan ook de reden dat je een aparte metaalboor wilt gebruiken. Een “niet metaalboor” kan namelijk ook door metaal boren. Echter is de kans op ongelukken dan groter. Dit komt doordat de boor gemakkelijk los kan schieten door het geweld dat vrijkomt tijdens het boren. Let dus goed op met het boren in metaal en gebruik een SDS boor of metaalboor.
Azobe boor
Niet elk hout is gelijk. Dat bewijst het houttype Azobe. Dit houttype is zo hard dat je er maar beter een aparte boor voor kunt gebruiken. Een normale houtboor is namelijk te fragiel voor een sterk materiaal als Azobe. Doe dit dus niet want je komt niet door het materiaal heen.
Overige boren
Naast de hierboven genoemde boren heb je ook nog een aantal boren die eigenlijk weinig uitleg behoeven. Deze boren kunnen zonder probleem in elk gewenst materiaal boren en dragen vaak de naam van de het materiaal waar ze in kunnen boren. Denk hierbij aan:
- Houtboor: voor het boren in hout
- Metaalboor: voor het boren in metaal (vergelijkbaar aan de SDS boor)
- Betonboor: voor het boren in beton
- Tegelboor: voor het boren in tegels
- Steenboor: voor het boren in steen
- Gatenzagen: voor het zagen van gaten in hout (let op, vaak niet geschikt voor het boren van grotere gaten in andere materialen dan hout)
Succes
Ik wens je heel veel succes bij het uitzoeken van een geschikte boor voor jouw volgende project. Let dus goed op het materiaal waar je in gaat boren. Het beste is vaak om eerst het materiaal te kopen en dan een bijpassende boor. Zo weet je zeker dat het gaat lukken.