deurslot kiezen

Welk slot is nu eigenlijk geschikt?

Geplaatst door

Er zijn tegenwoordig zoveel fabrikanten van sloten die elk allemaal weer hun eigen sloten maken, zodat u wellicht door de bomen het bos niet meer kunt zien. Want wat is nu eigenlijk een goed slot? Waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een slot? We vroegen het een slotenmaker en zetten de uitkomsten op een rij.

Elke situatie vraagt om een ander slot

Het klinkt als een dooddoener, maar in principe is er voor elke situatie een perfect slot te vinden. Dat houdt dus ook in dat elke situatie om een ander soort slot vraagt. Een slot voor een raam is toch weer heel anders dan een slot voor een deur, die weer heel anders is dan het slot voor een poorthek.

Keurmerken voor sloten

Tegenwoordig wordt vrijwel elk slot voorzien van het SKG keurmerk. Dat keurmerk beoordeelt een slot op de mate waarin het slot inbrekers kan vertragen of tegenhouden. Een eenvoudig slot wordt voorzien van een waardering van één ster. Dit slot wordt beschouwd als niet zelfstandig inbraakwerend en houdt ongewenste bezoek dus minimaal buiten huis. Dat houdt in de praktijk in dat het slot vergezeld moet worden van tenminste één ander slot. Bent u op zoek naar een uitbreiding van de aanwezige sloten, dan kunt u dus kiezen voor een dergelijk slot. In de overige gevallen is het sterk aan te raden om een hogere waardering te kiezen.

Een slot met twee sterren gekeurd heeft een zware inbraakwerendheid. Dit houdt in dat deze sloten zelfstandig kunnen en mogen worden gebruikt voor uw huis. De sloten vertragen een inbreker minimaal drie en maximaal vijf minuten, waarbij dat aantal uiteraard afhangt van de vaardigheden en apparatuur van de inbreker.

Tenslotte zijn er nog de sloten die met het SKG keurmerk zijn gekeurd en van drie sterren zijn voorzien. Ook deze sloten kunnen zelfstandig worden toegepast. Dit is de veiligste categorie sloten, waardoor het eigenlijk wel de aanbeveling verdient om voor dergelijke sloten te kiezen. U weet dan zeker dat uw sloten veilig zijn. Deze sloten houden een inbreker minimaal vijf minuten tegen.