cilinderslot

Weetjes bij het kiezen van een goed cilinderslot

Geplaatst door

Het is ironisch om te melden dat het slot op de buitendeur één van de meest kwetsbare punten van de deur is. Leer daarom om ook jij snel de juiste beveiliging voor de buitendeuren van je woning of van je kantoor krijgt.

De meeste inbrekers nemen liever niet de moeite om de deur open te trappen of het uit de scharnieren te halen, aangezien dat teveel lawaai kan maken. In plaats daarvan richten ze al hun aandacht liever op het slot met technieken zoals lockpicken, kerntrekken, een slot stoten of een slot breken.

Een cilinderslot met een drie sterren keurmerk

Het is van groot belangrijk om, hoe dik en solide jouw buitendeuren ook zijn, over veilige cilindersloten te beschikken die tegen allerlei soorten inbraaktechnieken bestand zijn. Een cilinderslot met een drie sterren keurmerk is zeker een must-have voor iedere buitendeur. De politie adviseert de installatie van zo’n type slot met een speciale cilinder ook absoluut om het kerntrekken, de populairste inbraakmethode van dit ogenblik, tegen te gaan.

Deze drie sterren beveiligingsklasse geeft aan dat het slot speciaal ontworpen is om de laatste inbraaktechnieken te weerstaan. Inbrekers hebben namelijk geleerd hoe gemakkelijk het is om een deur met een oud en gebrekkig cilinderslot open te breken.

Een oud type cilinderslot is niet veilig

Inbreker breken zo’n cilinder eenvoudig doormidden of gebruiken een gehard stalen schroef die in de cilinder van het slot gedraaid wordt, waarna de gehele cilinder door middel van een ‘kerntrekker’ uit het slot van jouw buitendeur getrokken wordt. Hierdoor kunnen de boeven jouw buitendeur binnen een minuut of minder openen!

De met drie sterren door de SKG ( Stichting Kwaliteit Gevelbouw) gecertificeerde cilindersloten zijn zeer goed bestand tegen deze inbraakmethodes. Ze zijn veel sterker, dus breken niet zo gemakkelijk als de oude type sloten. Ze moeten daarbij dan uiteraard wel met een robuuste sluitplaat en slotbehuizing gemonteerd zijn om hun veiligheid optimaal te waarborgen.

En zelfs als de inbreker er toch in zou slagen om het buitenste deel van een drie sterren cilinderslot te breken, dan hebben ze nog steeds geen toegang tot de slotkast en kunnen ze de deur nog steeds niet openen.

Niet alle deuren hebben deze beveiliging nodig

Drie sterren cilindersloten zijn geweldig voor de veiligheid, maar ze zijn wel wat duurder dan een standaard cilinderslot. Hoewel deze hogere prijs het zeker waard is om jouw huis buitenom veilig te houden, hebben niet alle deuren in jouw huis deze extra beveiliging nodig. Voor een binnendeur die bijvoorbeeld naar de slaapkamer of badkamer leidt, is een goedkoper twee sterren beveiligingsslot meer dan voldoende.

Tot slot valt er nog te vermelden dat een cilinderslot zo goed is als de deur die het beschermt. Je hoeft dus echt geen kostbaar veiligheidsslot te kopen als jouw buitendeur van heel licht materiaal is gemaakt en het gemakkelijk geforceerd kan worden.