Waterschade voorkomen

Waterschade voorkomen? Zo doe je dat!

Geplaatst door

Het voorkomen van waterschade aan je woning is soms best lastig. Mede door het feit, dat er diverse potentiële oorzaken van waterschade zijn. Denk bijvoorbeeld aan vochtschade als gevolg van een slecht geïmpregneerde buitenmuur, schade door een lekkende leiding, schade door het op een verkeerde plek boren in de wand, enzovoorts. Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop je waterschade kunt voorkomen.

Tip: heb je te maken met een lekkage, wil je leidingen aanleggen of wil je algemeen loodgieterswerk uit laten voeren? Schakel hier altijd een professionele loodgieter voor in. Het helpt je het risico op vochtschade sterk te verkleinen.

Gebruik een leidingzoeker bij boorwerkzaamheden

Op het moment dat je aan de slag gaat met boorwerkzaamheden is het verstandig om een leidingzoeker te gebruiken. Het is een heel klein, zeer handig apparaatje die voor je bepaalt hoe de waterleidingen achter een wand lopen. Vaak is dit niet op bouwtekeningen te zien en weet je nooit precies of deze volledig horizontaal, dan wel verticaal lopen. Houd er rekening mee, dat het bij de aankoop van een leidingzoeker belangrijk is om te kiezen voor kwaliteit. Een goedkope leidingzoeker zal de wapening in gewapend beton bijvoorbeeld ook aanzien als leiding. Het maakt dat het zeer lastig wordt om een geschikte plek te vinden voor het boren van een gat.

Laat een loodgieter leidingen leggen en verleggen

Het leggen van nieuwe leidingen bij een aanbouw of bijvoorbeeld een renovatie van de keuken en badkamer lijkt wellicht eenvoudig. In de praktijk blijkt het vaak lastiger te zijn! Als de verschillende elementen van een leiding niet goed op elkaar aansluiten, is de kans op een lekkage groot. Speling tussen de leidingen maakt dat het vocht uit de leidingen kan sijpelen. Het vocht trekt vervolgens in een wand of vloer, waarna waterschade al snel zal ontstaan. Het herstel van een dergelijke waterschade is vaak lastig en kost veel tijd.

Voer onderhoud uit aan de dakbedekking

Niet onbelangrijk bij het voorkomen van waterschade aan je woning: voer onderhoud uit aan de dakbedekking. Zeker in een bitumen dakbedekking kunnen na verloop van tijd scheurtjes ontstaan. Ze zijn bijvoorbeeld het gevolg van uitdroging van het materiaal, of bijvoorbeeld door een groene aanslag. Die groene aanslag zorgt ook op andere soorten dakbedekking voor scheuren en barsten. Het vocht wat door het mos wordt opgenomen zet uit op het moment dat het begint te vriezen. Dit resulteert in kleine scheuren, die steeds dieper worden naarmate er meer vocht in deze scheurtjes trekt.

Buitenmuren laten impregneren

Het onderhoud aan de dakbedekking kun je combineren met onderhoud aan de gevel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de buitenmuur eens in de zoveel tijd laat impregneren. Evenals dat je de dakgoten jaarlijks leeg zou moeten halen. Doe je dit niet, dan loop je het risico op verstoppingen. Een verstopping zorgt dat de dakgoot overstroomt, waarbij een deel van het vocht via de buitenmuur naar beneden stroomt. Onderweg zal een deel van het vocht in de muur trekken als deze al jaren niet geïmpregneerd is.