gereedschap heeft de brandweer

Wat voor gereedschap heeft de brandweer?

Geplaatst door

In Nederland maakt de brandweer, net als in andere Europese landen, gebruik van diverse soorten redgereedschappen. Hiermee kan de brandweer in noodsituaties, zoals auto-ongelukken of woningbranden, snel en effici├źnt ingrijpen om mensenlevens te redden. De belangrijkste soorten redgereedschappen die de brandweer inzet in noodsituaties en om mensen te redden, zijn zogenoemde hydraulische gereedschappen, uiteraard van een topmerk zoals Combitool. Maar welke soorten reddingsgereedschappen van Combitool zijn er allemaal? En welke voordelen heeft elk type reddingsgereedschap als de brandweer in noodsituaties in actie moet komen?

De hydraulische cutter als redgereedschap

Een van de bekendste soorten redgereedschappen die de brandweer gebruikt, is de hydraulische cutter, ook wel bekend als hydraulische schaar. Dit gereedschap, vaak van een topmerk als Combitool en vervaardigd uit gehard staal, maakt gebruik van oliedruk wordt ingezet om bijvoorbeeld in elkaar gedeukte autowrakken open te knippen en klemzittende automobilisten te bevrijden uit hun benarde positie. Zo kan er sneller hulp verleend worden en worden er meer dan eens mensenlevens gered.

Ook hydraulische spreiders worden veel gebruikt

Naast cutters die op hydraulische kracht werken, maakt de brandweer ook gebruik van hydraulische spreiders of spreaders. Spreiders zijn gereedschappen die uit twee delen bestaan, die met grote kracht uit elkaar gedrukt kunnen worden. Op die manier kunnen zware stalen en metaal uit elkaar gedrukt worden of gescheurd worden, om een opening te maken. De spreiders zijn er in diverse uitvoeringen, maar hebben als gemeenschappelijke kenmerk dat ze veel kracht uitoefenen of metaal cq. staal.

Een derde soort redgereedschap: de hydraulische ram

Een derde type reddingsgereedschap dat door brandweerlieden vaak wordt ingezet in noodsituaties, is de hydraulische ram. Een ram levert voornamelijk drukkracht en is bedoeld om met grote kracht metaal uit elkaar te duwen. In het repertoire van brandweermannen mag dit type reddingsgereedschap zeker niet ontbreken.

Combinatie reddingsgereedschap: praktisch en veelzijdig in het gebruik

Populair onder brandweerlieden is de laatste jaren steeds vaker zogeheten combi-greedschap. Dit betreft reddingsapparatuur waarbij de functies van spreider en cutter gecombineerd worden. Een aantrekkelijk kenmerk van dit gereedschap, en de belangrijkste reden voor de populariteit, is het gebruiksgemak. Met combi-gereedschap hoef je als hulpverlener niet te sjouwen met twee afzonderlijke apparaten. Combi-gereedschap is veelzijdig te gebruiken. Een nadeel is echter wel dat combi-reddingsgereedschappen aanzienlijk duurder zijn in de aanschaf dan losse reddingsgereedschappen.

Los van deze hydraulische reddingsapparaten gebruiken brandweerlieden natuurlijk ook andere middelen om mensen in nood te helpen, zoals brandblussers, koevoeten en soortgelijke handige apparatuur.