Wat is stansen?

Geplaatst door

Stansen is een manier om een vorm uit bijvoorbeeld leer, textiel of metaal te slaan of in een specifieke hoek of vorm te zetten. De vorm die daaruit ontstaat is het product. Het in een hoek of vorm zetten gebeurt door middel van een stansmachine. Vooral in plaatbewerking wordt veel met een stansmachine gewerkt. Stansen is dus een vorm halen uit een veelal dunne metalen plaat. De vorm of specifieke hoek, kan door middel van stempels worden bereikt.

Wat zijn stempels?

Om een te bewerken plaat in een andere vorm te kunnen krijgen, worden in de stansmachine stempels geplaatst. De te gebruiken stempels worden vervaardigd door stempelmakers of gereedschapsmakers. Dit doe zij door bijvoorbeeld te draaien en te frezen. Om de stempels nauwgezet aan elkaar te kunnen bevestigen, worden lasnaden en verbindingen van schroefdraad toegepast.

Voor het bereiken van een goed eindresultaat, wordt bij stansen gebruik gemaakt van een bovenstempel en een onderstempel. Deze moeten perfect op elkaar aan worden gesloten, als de stansmachine wordt aangezet.

Het maken van een stempel dient met grote precisie te worden vervaardigd, aangezien de stempelvorm in de plaat wordt geslagen. Bij het productieproces wordt vaak in serieverband gestanst. Van elke vorm stempel worden meerdere gemaakt. Door goed oog te hebben voor goedwerkende stempels zijn ze naderhand veelvuldig te gebruiken. Komt er een aanvraag binnen voor een product met een reeds gemaakte stempel, dan kan de reeds vervaardigde stempel probleemloos worden hergebruikt.

De exacte vervaardiging van stempels maakt het geheel tot een kostbare, specialistische aangelegenheid. Het hergebruiken van stempels maakt dat de investering zich uiteindelijk zal terugverdienen. Na het stansen wordt de rest van de plaat waaruit gestanst is, als afvalproduct verwijderd.

Gebruik van stansen

Doordat de stempels kunnen zorgen voor diverse hoeken en vormen, is het mogelijk met stansen een grote verscheidenheid aan producten te vervaardigen. Zo kunnen er in de autowereld diverse auto-onderdelen worden gemaakt, maar kunnen er ook hekwerken, gereedschapskisten en bijvoorbeeld decoratie worden vervaardigd. Na het stansen ondergaat het product nog diverse technieken om uiteindelijk als eindproduct gebruikt te kunnen worden.

Bij het stansen van lederproducten, kan bijvoorbeeld een bedrijfsnaam, of een bepaald logo in leer gestanst worden. Het is daarbij mogelijk, op de millimeter nauwkeurig. een afbeelding op de gewenste plaats te stansen. Als stansen wordt toegepast in de lederverwerking, wordt veelal gebruikgemaakt van een stansmes. In tegenstelling tot stansen in de metaalbewerking, vindt het stansen in het lederproduct plaats en wordt het er niet uitgeslagen.

Bron: 123verbouwen