retail en detailhandel

Wat is het verschil tussen retail en detailhandel?

Geplaatst door

Retail en detailhandel: twee termen die heel erg op elkaar lijken en vaak ook te pas en te onpas door elkaar worden gebruikt. Maar wanneer gebruik je dan de term retail en wanneer valt een bedrijf onder detailhandel? Wil je weten wanneer we over retail spreken en wat dan de betekenis van detailhandel is, lees dan verder.

Wat is detailhandel?

Met detailhandel werden vroeger echte stenen winkels bedoeld waar winkeliers producten direct aan de consument verkochten. Onder detailhandel vallen winkels als slagers, bakkers, kruideniers en bloemenzaken, maar ook een bouwmarkt of een kledingwinkel. In feite ging het om alle winkels die tastbare producten verkochten, en niet over bedrijven die diensten leverden als glazenwassers of loodgieters.

Maar door de opkomst van online winkelen wordt het een beetje onduidelijk wat detailhandel is. De stenen winkel is weggevallen en heeft plaatsgemaakt voor een webshop. Vaak worden producten niet eens bij het bedrijf zelf in een warenhuis opgeslagen maar worden ze direct geleverd via dropshipping. Maar omdat het toch om fysieke producten gaat die consumenten kopen vallen deze bedrijven nog steeds onder de categorie detailhandel.

Tip: Werken in de detailhandel branche? Solliciteer op deze vacatures detailhandel.

Wat is retail?

Retail is een term die oorspronkelijk komt uit het Frans en ging over het verkopen van een product in kleine hoeveelheden. De term is overgenomen in het Engels en houdt nu in dat je goederen of diensten via meerdere distributiekanalen aan consumenten verkoopt. Alhoewel een retailer volgens deze definitie dus ook producten kan verkopen, wordt de term retail bij ons hoofdzakelijk gebruikt voor bedrijven die diensten aanbieden aan de consument. Horeca en hotels zijn typische voorbeelden van wat we onder retail verstaan. 

 Wat is dan het verschil tussen retail en detailhandel?

Als je bovenstaande definities hebt gelezen, dan valt het je waarschijnlijk op dat retail en detailhandel heel veel gelijkenissen vertonen. Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen retail en detailhandel, of is het eigenlijk hetzelfde?

Het antwoord op die laatste vraag is dat retail en detailhandel toch niet helemaal hetzelfde zijn. Als we het hebben over detailhandel dan gaat het om de verkoop van goederen, en met goederen worden fysieke producten bedoeld. Onder retail valt het aanbieden van producten maar ook van diensten. Eigenlijk kun je stellend dat als je zowel goederen als diensten in je aanbod hebt, je een retailer bent. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een kapper. Die knipt je haar, wat we als een dienst zien. Maar je kunt er ook een flesje shampoo kopen, wat weer een tastbaar product is.