Wat is het verschil tussen een uitbouw en een aanbouw?

Geplaatst door

Je zal vast regelmatig van vrienden, familie of kennissen horen dat ze hun huis gaan verbouwen of dat ze een gekocht huis gaan renoveren. Vaak proberen mensen aan ruimte te winnen door er een stuk aan vast te bouwen, meestal zal dit een aan- of uitbouw zijn. Een aan- of uitbouw aan een woning worden meestal in één adem genoemd, op zich is dat ook niet zo gek aangezien beide constructies veel op elkaar lijken. Toch is het zo dat een aan- en uitbouw echt twee verschillende zaken zijn. Wat zijn ze nou precies?

Wat is een uitbouw precies?

Bij een uitbouw wordt er gekozen om een bestaande ruimte van je huis te vergroten, hierdoor zal er direct meer ruimte beschikbaar zijn. Bij een uitbouw zal er geen nieuwe constructie aan je huis worden gezet, hier wordt echt de constructie van je huis uitgebreid.

Vaak wordt een uitbouw aan een keuken of woonkamer gemaakt, omdat dit ruimtes zijn waar veel tijd in wordt besteedt en omdat ruimtewinst hier vaak het beste is. Beeld je maar eens in dat je een klein keukentje hebt en dat je er graag een nieuwe in wilt plaatsen die voorzien is van een kookeiland, grote kans dat dit niet gaat passen. Door een uitbouw te plaatsen aan je keuken kan de ruimte wel een keer zo groot worden, laat dat kookeiland maar komen. Het is ook mogelijk om de ruimte te onderbreken met een poort of andere doorgang, steeds vaker kiezen mensen hier voor om een ruimte te creëren waar ze veilig ‘s nachts hun auto kunnen stallen. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat je niet zomaar een uitbouw mag bouwen, veelal is er een vergunning nodig voordat je er werkelijk aan kan beginnen.

En hoe zit het met een aanbouw?

Bij een aanbouw wordt er dus echt een volledig nieuwe constructie gebouwd die aan de gevel van je huis zal worden bevestigd, een apart bouwwerk dus. Het grote verschil met een uitbouw is dus dat er geen uitbreiding van een bestaande ruimte zal plaatsvinden maar dat er iets nieuws komt. Het is wel goed mogelijk om de muur tussen het huis en de aanbouw te voorzien van een deur zodat men zich niet buitenshuis hoeft te begeven om naar de aanbouw te gaan. Over het algemeen zit er ook niet heel veel verschil tussen beide constructies, afhankelijk van de materialen en grootte zit de prijs redelijk dicht bij elkaar.