Wat is een heftruck

Geplaatst door

Een heftruck is een aangedreven truck, gemaakt om goederen te transporteren. Het is in de loop van de jaren een onmisbaar middel in het transport geworden. Een heftruck heeft stalen vorken waar de goederen opgelegd kunnen worden, waardoor de goederen verplaatst kunnen worden. Er zijn vele soorten heftrucks, waarbij sommigen handiger of minder handig zullen zijn in bepaalde situaties. De trucks worden ingedeeld voor een maximum gewicht en voorwaarts zwaartepunt. Dit laatste puntje is omdat een heftruck een tegengewicht heeft. Deze gewichten moeten in balans zijn, anders zal de heftruck omvallen.

Een heftruck kan vrij prijzig overkomen, maar het is zeker een goede investering voor elke transport.

Vorkheftrucks

Aan een vorkheftruck zullen veel mensen gelijk denken als iemand het heeft over een heftruck. Het is vrijwel de meest voorkomende type heftruck. Een vorkheftruck is zowel voor binnen- als buitengebruik verkrijgbaar. Het verschil hierin zit in de grootte van de wielen en de aandrijving van het voertuig. Een vorkheftruck gemaakt voor binnen gebruik zal aangedreven worden door een accu, terwijl een vorkheftruck voor buitengebruik vaak wordt aangedreven door een dieselmotor.

Smalle gang heftrucks

Een smalle gang heftruck is een heel handige heftruck om te hebben in een magazijn. De heftruck is ontworpen om door smalle gangen te passen. Hierdoor kunnen de gangen verkleind worden en zal er meer ruimte zijn in het magazijn, zonder het magazijn zelf te vergroten. Een smalle gang heftruck kan zich ook nog eens gemakkelijk manoeuvreren door de gangen heen.

Zijlader heftrucks

Een andere handige heftruck om te hebben in een magazijn, is de zijlader heftruck. Bij een zijlader heftruck zit de lading aan de zijkant. Dit is een groot voordeel, omdat de truck geen draai zal hoeven te maken om de goederen weg te zetten. De heftruck kan in de lengterichting door kunnen rijden in tegenstelling tot een normale heftruck, die een draai zal moeten maken om de lading weg te zetten. Een ander voordeel is dat de zijlader heftruck erg stabiel is, omdat de wielen op de uiterste hoeken zitten.

Vierwegtrucks

Een vierwegtruck kan zowel voorwaarts en achterwaarts, als zijwaarts rijden. Hierdoor hoeft de truck niet te draaien bij het wegzetten van goederen. Deze zal daardoor, net zoals de zijlader heftruck, ruimte besparen in een magazijn.

Ruwterreinheftrucks

Heftrucks die buiten erg handig zullen zijn, zijn de ruwterreinheftrucks. Deze kunnen, zoals de naam al verklapt, goed op ruw terrein rijden. Dit komt vooral door de grote, grove banden die aan de heftruck zitten. Het grote profiel op de banden zal extra tractie geven op ruig terrein. Sommige modellen zijn de herkennen aan de dubbele wielen aan de voorkant van de heftruck.