Wat is de meest veilige manier om een rolstelling op te bouwen?

Geplaatst door

Voor je gloednieuwe project heb je ervoor gekozen om een nieuwe rolstelling te kopen. Dit vooral omdat je sneller en veiliger klussen op hoogte kan uitvoeren. Wanneer je nog nooit eerder een rolstelling hebt opgebouwd is het niet altijd zo gemakkelijk om een rolstelling op te bouwen. Daarbij is er ook een nieuwe wetgeving van kracht. In dit artikel vertellen we meer over het veilig opbouwen van een rolstelling.

Welke opbouwmethode moet je gebruiken?

Om de juiste opbouwmethode te kunnen kiezen is het belangrijk te weten op welke werkhoogte de rolstelling zich moet gaan bevinden. Mocht de klus op niet al te grote hoogte zijn dan is het opbouwen van de rolstelling ook niet al te ingewikkeld. Hoe hoger de rolstelling moet worden, hoe ingewikkelder ook het opbouwen ervan wordt. Voor de veiligheid dient het onderstel van de rolstelling namelijk te worden uitgebreid naarmate de rolstelling hoger wordt gemaakt. Daarnaast moet gedurende het opbouwen altijd een valbeveiliging aanwezig zijn rondom de persoon die zich op dat moment op de rolstelling bevind.

Rolstelling met minimaal 2 mensen opbouwen

Om veilig en gemakkelijk een rolstelling te kunnen opbouwen is het belangrijk dit altijd met minimaal twee personen te doen. Niet alleen maken meerder handen licht werk, het is ook gewoon veiliger. Dan kan één persoon de onderdelen aangeven aan de persoon die aan het opbouwen is. Hierdoor kun je niet vallen gedurende het opbouwen van de rolstelling. Wanneer de rolstelling helemaal is opgebouwd heeft deze nog een laatste controle nodig. Is de rolstelling stabiel en staat deze waterpas? Mocht dit nog niet het geval zijn dan kan de rolstelling nog worden gecorrigeerd waar nodig.

Weersomstandigheden zijn een belangrijke factor

Moet je een rolstelling gaan opbouwen? Controleer tijdig altijd even het weer. Het opbouwen van een rolstelling met extreme wind mag namelijk niet. Het wordt dan te gevaarlijk, omdat de rolstelling wind kan gaan vangen waardoor zomaar kan omvallen. Bij een lichte wind kan er wel worden gewerkt met een rolstelling, maar moet deze wel extra worden verstevigd.