Daklekkage is echt voor niemand leuk. Het kan ontstaan door een kleine beschadiging, maar de gevolgen kunnen veel groter zijn dan de beschadiging zelf. Doe je niks aan daklekkage, dan zal het vocht voor grote problemen kunnen zorgen en ben je veel verder van huis. Maar hoe ontstaat lekkage en – belangrijker – hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?
Hoe ontstaat daklekkage?
Allereerst het ontstaan van daklekkage. Zoals gezegd kan dit komen door een kleine beschadiging en die beschadiging kan weer allerlei oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn beschadigingen door losse takken na een storm, of beschadigingen die gewoon voortkomen uit ouderdom of een gebrek aan onderhoud. Daarom is het altijd slim om je dak goed te onderhouden, zodat je de meeste oorzaken van lekkage al van tevoren wegneemt. Gebeurt het toch, dan zal je een dakdekker in de arm moeten nemen. Andere oorzaken zijn vaak een verstopte dakgoot, waardoor het water niet weg kan, of daklood dat niet meer goed is.
Wat doet lekkage met een huis?
Lekkage is nooit goed nieuws. Vocht op plekken waar je geen vocht moet hebben is slecht voor het huis. Het zorgt voor schimmelvorming, die je kan ruiken en zien. Ook zorgt het voor vochtplekken, die groter worden naarmate je de behandeling uitstelt. En dat vocht gaat vreten in de muren, het plafond en soms zelfs in de dakconstructie. Dat laatste is wel echt slecht nieuws, want een door vocht aangetaste constructie is soms zelfs niet meer veilig. En dan moet je echt aan de bak, want dan moet de dakconstructie helemaal gerenoveerd worden. Dat kost een lieve duit en je zou dan willen dat je het dak beter onderhouden had.
Wat doet een dakdekker?
Een dakdekker is ervoor om je beschadigingen te herstellen. Dit kan op meerdere manieren, maar de meest gebruikte methode is het plaatsen van een reparatiestukje. Dit reparatiestukje wordt over de beschadiging gebrand, nadat de plek van de beschadiging goed droog is gemaakt. Dit is de simpelste vorm van herstel, maar het kan ook zijn dat de beschadiging groter is en een simpel reparatiestukje niet meer afdoende is. Dan kan het soms nodig zijn om het dak volledig te renoveren en dat is natuurlijk een flink grotere klus dan een simpele reparatie. Een gerenoveerd dak is dan wel weer geschikt voor vele zorgeloze jaren.
Wat kost een dakdekker?
De kosten van een dakdekker lopen flink uiteen. Niet omdat het uurloon zo verschilt, maar omdat elke klus weer verschillend is. Een kleine reparatie hoeft niet al te duur te zijn, maar een grote ingreep zal wel degelijk een impact maken op je budget. Daarom zal een dakdekker altijd eerst de situatie met eigen ogen willen zien, om daarna een goed afgestemde offerte te maken. Het is dus niet zo even te zeggen wat een dakdekker gaat kosten, maar als je last hebt van lekkage is het altijd bijzonder slim om er eentje in te schakelen. Zo weet je zeker dat de lekkage snel en doeltreffend verholpen wordt.