Wanneer is het hét moment om gras te zaaien

Wanneer is het hét moment om gras te zaaien?

Geplaatst door

Gras zaaien kan eigenlijk om het even wanneer. Wanneer de zaadjes niet onmiddellijk de perfecte omstandigheden hebben om te groeien, wachten ze wel om te kiemen tot ze wel goed kunnen groeien. Ondertussen kunnen vogels ze wel gaan wegpikken. Dus is het best om gras toch te zaaien bij ideale groeiomstandigheden. Dan gaat het zaad direct kiemen.

Wanneer ontkiemt graszaad?

De temperatuur nodig om te ontkiemen moet minimaal 10° bedragen. En dit is de bodemtemperatuur. Op dat moment gaat het zaad kiemen en wortelt het zich in de bovenlaag van de aarde van het toekomstige grasperk. De bodem moet ook voldoende vochtig zijn, anders lukt het proces van ontkiemen niet. Graszaad leeft eerst twee weken op de kiem vooraleer het gaat wortelen en zich vasthecht aan de aarde.

Het beste moment om gras te zaaien

Twee momenten in het jaar lenen zich tot het zaaien van gras. De bodem heeft de ideale temperatuur om het graszaad te doen ontkiemen in het voorjaar en in het najaar. In die seizoenen regent het vaak ook genoeg om te zorgen voor een vochtige bodem zodat het gras snel kan gaan groeien. Dus zijn er verschillende voordelen wanneer je gras zaait in het voorjaar of het najaar.

Gras zaaien in het vroege najaar

Om redenen hierboven vermeld is de vroege herfst de meest ideale periode om gras te zaaien. De bodem houdt nog even de temperatuur van de zomerzon vast. Samen met de regen zorgt dit voor een zwoel klimaat en zo kan het zaad perfect ontkiemen en zich perfect vasthechten aan de aarde. Wanneer de grootste warmte en droogte van de zomerperiode achter de rug is, kan begonnen worden met het zaaien van gras. Dit is meestal in september. Vanaf dan tot eind oktober zijn de omstandigheden het gunstigst.

Gras zaaien in het voorjaar

Het voorjaar leent zich eveneens tot het zaaien van gras, maar deze periode is al iets minder gunstig dan de vroege herfst. Reden hiervoor is de temperatuur van de bodem. Het duurt vaak langer vooraleer het gras gaat ontkiemen door de koude winter die pas achter de rug is en doordat de nachten vaak nog koud zijn. In de tussentijd komen vogels dikwijls zaadjes pikken. Ook onkruid tiert welig in deze periode. En eenmaal onkruid goed geworteld zit in het gazon, is het moeilijk om het te verwijderen. Al bij al zijn de maanden april en mei toch goede momenten om gras te zaaien.