haagplant

Waarom zou je kiezen voor een haagplant?

Geplaatst door

Haagplanten zijn voor veel mensen een doe-het-zelf project. Dit komt omdat alles wat je hiervoor nodig hebt een vrije dag is, een schop, de haagplant en compost om de haag een goede start te geven. Hiernaast kunnen de aanschafkosten van haagplanten net zo hoog of laag zijn als je wil afhankelijk van de soort en grootte van de plant. De kosten zijn dan ook aanzienlijk lager wanneer je voor blote wortel haagplanten kiest. Hierbij hangt het ook af van het geduld wat je als haagplanter hebt. Als je het geduld hebt om een kleinere plant te bestellen en een extra jaar te wachten voordat ze volwassen zijn, zul je goedkoper uit zijn.

Nadat de haag geplant is, heb je ook voor het snoeien van de haag geen deskundige hand nodig. Het is dan ook niet lastig om deze behandeling uit te voeren, het kost enkel een paar uur van je tijd.

De voordelen van haagplanten

Hoewel schuttingen of een muur een goed alternatief kunnen zijn voor misdaadpreventie, is het niet onmogelijk en worden vaak schuttingpanelen gestolen. Bepaalde soorten hagen hebben echter nog dichtere en langere doorntjes waardoor het bijna onmogelijk is om er zonder letsel doorheen of overheen te klimmen. Doornige of stekelige heggen werken dan ook afschrikkend voor indringers of inbrekers.

Naast misdaadpreventie is privacy ook een grote reden voor het planten van een haag. Het is bijna onmogelijk om door klein bladerige en dichte hagen te kijken. Hierdoor zijn hagen een ideaal privacy scherm voor huizen in drukke gebieden. Omdat de meeste hagen groen blijven, zullen ze het hele jaar door privacy bieden.Ook worden haagplanten veel gebruikt om dieren te helpen. Met het planten van de haag wordt de trek van diersoorten bevorderd en blijven de dieren die er op dat moment nog zijn. Kort gezegd bevordert een haag de biodiversiteit.

Een belangrijke reden kan ook zijn dat een haag beschutting biedt tegen de wind. In tegenstelling tot een muur, die de wind naar boven leidt over het obstakel, filtert en kalmeert een haag het, wat leidt tot een betere luchtcirculatie. Ook zal bij een hevige wind een haag niet vallen en schade oplopen op dezelfde manier als een hek of muur dat doet. Verlies van bladeren of gebroken takken zal mogelijk kunnen optreden, maar hier hoef je verder niet veel aan te doen aangezien ze op een natuurlijke wijze terug groeien.

Bron: Haag-Heg.nl