veiligheidsschoenen

Waar moeten veiligheidsschoenen aan voldoen?

Geplaatst door

Werkschoenen zijn voor veel banen enorm belangrijk. Juist daarom bestaan er wetten omtrent waar specifieke Reebok werkschoenen aan moeten voldoen. Dit heeft alles te maken met de veiligheid van de schoen. Over het algemeen is de veiligheidsnorm ISO 20345. Toch zegt dit niet iedereen wat. De wetgeving heeft alles te maken met basiseisen en optionele eisen. Wat je hiervan moet weten is dat het cruciaal is dat veiligheidsschoenen voldoen aan de basiseisen. Het is dus echt een voorwaarde om de veiligheidsschoen te mogen aantrekken. De optionele eisen zijn anders. Dit houdt namelijk in dat dergelijke eisen slechts in specifieke situaties noodzakelijk zijn. Wil jij hier meer over weten? Lees snel verder.

Maar wie bepaalt de wetten voor veiligheidsschoenen?

Wellicht vraag je je nu af: maar wie bepaalt dit dan allemaal? Dat is heel simpel. Het is namelijk zo dat de wetgeving van werkschoenen internationaal is. Het is dus niet zo dat de overheid of een dergelijke organisatie dit zomaar kan beslissen. De ISO is een internationale organisatie die alles regelt op het gebied van werkschoenen. Je kunt het zien als een overkoepelende organisatie die dus ook bepaalt welke wetgeving er geldt rondom veiligheidsschoenen. Er zijn enorm veel commissies die bestaan uit specialisten in de organisatie.

De basiseisen zijn ook cruciaal

Maar welke eisen zitten er dan aan veiligheidsschoenen? Je zou kunnen zeggen dat er een aantal basiseisen zijn die voor zich spreken. Een van deze eisen is vanzelfsprekend. De eis is namelijk dat de werkschoen geen open schoen mag zijn. Het is natuurlijk enorm gevaarlijk als een schoen open is. Ook wil je niet dat de beschermingsneus eruit gehaald kan worden. Ook dat is iets wat streng verboden is. De basiseisen zijn dus eigenlijk redelijk vanzelfsprekend, maar wel enorm belangrijk. Ga er dus maar van uit dat je niet met iedere willekeurige schoen kan komen aankakken bij een baan.

De wetgeving is enorm belangrijk

De optionele eisen zijn dus niet voor iedere werkplek belangrijk. Je zal er snel genoeg achter komen wat deze eisen zijn en waarom deze eisen zo logisch zijn. Je kunt denken aan eisen, zoals dat er antistatische of waterafstotende eigenschappen zijn bij de schoen. Daarbij is het zo dat dit allemaal wordt opgedeeld in verschillende klassen. De kans is groot dat je voor jouw werkplek S3 schoenen nodig hebt, aangezien dit een beetje de norm is in Nederland. Let op: soms kan het ook om een andere categorie gaan. Vraag dit vooral goed na of bekijk meer om nog meer schoenen te ontdekken.