Waar moet je aan denken als je een huis bouwt

Waar moet je aan denken als je een huis bouwt

Geplaatst door

Heb je een stuk grond gekocht en heb je plannen om een huis te gaan bouwen? Gefeliciteerd! Een eigen huis bouwen, betekent het realiseren van je droomwoning. Je kunt deze helemaal zelf indelen en maken zoals jij dat wilt. En dat is natuurlijk geweldig, maar er komen ook veel zaken bij kijken. Zo zal de grond bouwrijp gemaakt moeten, moet er een tekening komen van het nieuwe huis en zullen er materialen besteld moeten worden. In dit artikel geven we je enkele tips waaraan je moet denken bij het bouwen van een huis.

De voorbereidingen

De kavel is gekocht, maar er moet nog veel gebeuren voordat je woning er daadwerkelijk staat. Waarschijnlijk heb je al (laten) berekenen hoeveel geld je kunt besteden aan je woning, maar heb je ook al een verdeling van de kosten gemaakt? Hoeveel geld gaat er naar de aankoop van de kavel, het bouwrijp maken van de kavel, de materialen en noem maar op. Bedenk ook wat je zelf gaat doen en wat je laat doen. Vraag vergunningen aan en laat een tekening maken van de woning. Allemaal zaken die voorafgaan aan de daadwerkelijke bouw. 

Graven van de fundering

Voordat de bouw daadwerkelijk kan beginnen, dient er een gat gegraven te worden. Dit ga je uiteraard niet met de hand doen, maar hiervoor laat je een graafmachine komen. Wanneer je gaat graven met een graafmachine ben je verplicht een Klic-melding te doen bij het Kadaster. Na deze melding ontvang je alle informatie rondom de ondergrondse bekabeling en leidingen op de plaats waar jij gaat bouwen. Deze informatie dien je te controleren. Door sleuven te graven of door middel van voorsteken, kun je erachter komen of er daadwerkelijk binnen een meter kabels en leidingen te vinden zijn. Wil je dit tot op detail nauwkeurig weten of heb je geen idee hoe je dit het beste aan kunt pakken, dan kun je hiervoor een bedrijf inhuren. Zij hebben vaak goede detectie-apparatuur en kunnen zo de informatie van de Klic-melding controleren. Klopt de informatie, dan kun je aan de slag met de graafmachine.

Het huis bouwen

Of je nu zelf gaat bouwen, als handige doe-het-zelver, of een bedrijf inhuurt voor de bouw van je woning, je zult hiervoor voldoende tijd in moeten plannen. Bouwen kost geld, maar zeker ook tijd. Daarnaast zul je voorbereid moeten zijn op eventuele tegenslagen. Vaak loopt immers niet altijd alles zoals gepland. Wil je besparen op dubbele hypotheeklasten? Plaats dan een mobilhome naast de woning. Door hier de bouwperiode in te verblijven, kun je de bouw goed volgen en bespaar je op dubbele kosten. Een win-win-situatie dus.