goede dakcoating

Waar moet goede dakcoating aan voldoen?

Geplaatst door

Dakcoating moet je dak zo goed mogelijk beschermen. En dus is de conclusie gerechtvaardigd dat de coating zelf bestand moet zijn tegen de verschillende invloeden van buitenaf. De coating krijgt namelijk elke dag opnieuw te maken met de verschillende weersomstandigheden.

De coating met bestand zijn tegen fysieke factoren als warmte en kou

De juiste coating moet bestand zijn tegen fysieke factoren zoals dat in jargon wel wordt genoemd. Daarmee worden isolatie (warmte), kou (vorst), regen en dauw net als stof en wind bedoeld. De coating moet bovendien bestand zijn tegen chemische factoren. Dan doelen we op zaken als luchtvervuiling, rook, uitlaatgassen in de vorm van zuren en zouten. Maar ook aan organisch materiaal en natuurlijk ozon. Ook biologische factoren mogen geen invloed hebben op de kwaliteit van dakcoating. Biologische factoren zijn bijvoorbeeld mossen, schimmels, korstmossen, insecten en virussen en bacteriën. Een coating koop je dus niet zomaar even. Je wilt immers die coating die alle genoemde bedreigingen aan kan.

Zoek een coating met blijvende flexibiliteit

Als je dakcoating gaat kopen is het belangrijk dat je een coating zoekt die blijvende flexibiliteit biedt en een goede scheur en treksterkte heeft. Dit is vooral belangrijk omdat de coating uit kan zetten bij warmte of bij kou. Het is ook al erg belangrijk dat je goed kijkt naar het materiaal waaruit de coating is opgebouwd. In het verleden waren er nogal wat coatings die kankerverwekkende stoffen bevatten en die behalve dat ook nog eens na uiterlijk vier jaar alles van hun kracht verloren hadden. 

Goede coating is waterafstotend

Goede coating is waterafstotend. Nooit mag water doordringen in het bekledingsmateriaal. Het water moet vlotjes weg kunnen lopen om zo schade te voorkomen. Als je dakcoating hebt die niet voldoende waterafstotend is, dan bied je de ideale ondergrond voor de algen en schimmels. En juist algen en schimmels kunnen schade aan het dak veroorzaken. De stabiliteit van je dak kan zo in het geding komen. Algen en schimmels versnellen bovendien het verweringsproces en dat komt de kwaliteit van je dak allesbehalve ten goede. Belangrijk is verder dat goede coating kan hechten aan verschillende ondergronden. Hoe langer de dakcoating hecht, hoe langer je dak in perfecte conditie blijft.

UV en weerbestendige dakcoating

Zeer belangrijk wat betreft de coating is ook dat het zowel UV als weersbestendig is. Behalve bescherming is dit ook belangrijk voor de uitstraling van het dak. Heel belangrijk ook al dat de dakcoating is staat is om voor transport van vocht van binnen naar buiten kan zorgen. Is dat niet het geval, dan krijg je te maken met schimmels die de dakconstructie aan kunnen tasten. En dan ben je veel verder van huis. 

Een bepaald niet te onderschatten element voor de conditie van je dak

Dakcoating is een niet te onderschatten element als jij je dak lang in een zo goed mogelijke conditie te houden. Bepaald niet elke coating is goede dakcoating en laat je daarom voorlichten welke coating geschikt is voor jouw dak en het dak de beste bescherming biedt tegen vooral de weersomstandigheden. 

Bekijk hier meer informatie over dakpannen coaten.