cilinderslot

Waar kan een cilinderslot voor gebruikt worden?

Geplaatst door

Cilindersloten worden als de meest veilige sloten gezien. Het kost een inbreker veel moeite om een dergelijk slot open te breken. In verschillende situaties kan een cilinderslot laten plaatsen een goede optie zijn. Gebruik dit type slot bijvoorbeeld niet alleen op de voor- en achterdeur van je woning, maar ook op de deur van een losstaand schuurtje of de deur van een tuinhuis. Soms wordt een cilinderslot aangeschaft om de deur van de schutting te beveiligen. In dit geval is een cilinderslot vaak niet nodig. Men kan over de schutting heen klimmen. Daarnaast kan een cilinderslot het kozijn van zo’n schuttingdeur verzwakken. Het gaat vaak om slechts twee relatief dunne palen.

Cilinderslot met meerdere contactpunten

Bij de keuze voor een cilinderslot zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. De belangrijkste factor is het aantal contactpunten wat het cilinderslot heeft met de deurpost. Des te meer contactpunten een slot heeft, des te meer tijd kost het inbrekers om de deur open te breken. De kans dat zij hierbij betrapt worden is relatief groot. Standaard zijn sloten met drie contactpunten in de deurpost. Nog veiliger is een model met zelfs vier contactpunten.

Zelf een cilinderslot plaatsen niet altijd slim

Wanneer je het leuk vindt om zelf te klussen, kan het verleidelijk zijn om het cilinderslot zelf te plaatsen. Aangeraden wordt echter om hier een slotenmaker voor in te schakelen. Sloten zijn complexe systemen, met verschillende kwetsbare onderdelen. De kans op schade aan het slot is hierdoor relatief groot. Een cilinderslot plaatsen betekent daarbij, dat er geen speling tussen het slot en de inkeping in de deur mag zitten. Zou het slot los komen te zitten door deze speling, dan is het slot relatief makkelijk te forceren. Iets wat je logischerwijs wilt voorkomen. Mocht je toch zelf aan de slag gaan, gebruik dan een online instructievideo.