koelvloeistof

Waar dient koelvloeistof voor?

Geplaatst door

Koelvloeistof is een vloeistof die bestaat uit gedemineraliseerd water met enkele toevoegingen. De toevoegingen zijn antivries, smeermiddel, anticorrosiemiddel en een middel tegen schuimvorming. Koelvloeistof dient een hoog kookpunt te hebben, rond de 135 graden celsius, en een laag vriespunt, rond de -35 graden celsius. De belangrijkste taken van koelvloeistof zijn effectieve warmteafvoer, het voorkomen van ijsvorming, bescherming tegen corrosie, voorkomen van koken en het voorkomen van cavitatie. Water kan worden gebruikt als voordelige koelvloeistof, maar heeft enkele nadelen. Zo is het kookpunt 100 graden celsius, en het vriespunt 0 graden celcius. Daarnaast bevordert water de corrosie. Om deze redenen is er dan ook koelvloeistof ontwikkeld, anders wordt er niet aan alle functies voldaan.

Er zijn verschillende soorten koelvloeistof: silicaathoudende koelvloeistof, organic-acid-technology (AOT) koelvloeistof en Si-AOT koelvloeistof. Ze delen bepaalde eigenschappen, maar verschillen lichtelijk op andere vlakken. De fabrikant van uw auto zal aanraden welke koelvloeistof geschikt is voor uw auto. 

Wat doet koelvloeistof?

Bij het gebruiken van een motorisch aangedreven voertuig komt er warmte vrij, door de inspanningen die de motor moet leveren. Het is belangrijk dat de motor niet oververhit raakt, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bij oververhitting van de motor kunnen er namelijk onomkeerbare vervormingen voorkomen. Je kan de brochure van olievoordeelshop lezen om nog meer te weten te komen.

Temperatuur balanceren

Hetgeen wat voor de temperatuurbalans zorgt is het koelsysteem: dit is de voorziening die de temperatuur van het werksysteem op peil houdt. Een van de belangrijkste componenten van het koelsysteem is de koelvloeistof, die rondgepompt wordt terwijl de motor draait.

Het bijvullen van koelvloeistof kan eenvoudig zelf. Zorg er in de eerste plaats voor dat de motor van de auto is afgekoeld. Na de motorkap van de auto te hebben geopend is het belangrijk om de juiste dop te vinden, en deze los te draaien. De tank kan nu bijgevuld worden. Gebruik hiervoor altijd koelvloeistof die door de fabrikant van de desbetreffende auto aangeraden wordt, ter bevordering van een optimale prestatie.