Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Geplaatst door

De populairste vorm van groene energie zijn zonnepanelen. Steeds vaker zie je ze op daken en dit heeft uiteraard te maken met de vele voordelen. Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Speciaal voor jou hebben we hieronder de belangrijkste voordelen en nadelen op een rijtje gezet!

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf zonne-energie op te wekken door zonnepanelen te installeren. Zonnepanelen laten installeren is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar brengt ook financiële voordelen met zich mee.

Bespaar geld

De belangrijkste reden waarom veel mensen voor zonnepanelen kiezen is de flinke kostenbesparing die dit met zich meebrengt. De zon is een gratis en onuitputtelijke bron van energie. Het opwekken van zonne-energie betekent een lagere energierekening. Vaak is de investering in zonnepanelen al binnen 10 jaar terugverdiend. Terwijl ze gemiddeld een levensduur van 25 jaar hebben, waardoor je 15 jaar profiteert van gratis energie.

Milieuvriendelijk

Het zelf opwekken van zonne-energie is ontzettend duurzaam en dus goed voor het milieu. Zonnepanelen zorgen ervoor dat je zelf jouw eigen groene stroom in huis haalt. Draag een steentje bij aan een beter milieu door te kiezen voor zonnepanelen.

Woningwaarde stijgt

Zonnepanelen op het dak laten installeren zorgt automatisch voor een stijging van de woningwaarde. Je bespaart dus niet alleen op energiekosten, maar bij verkoop van jouw woning verdien je ook nog extra geld. Dit komt door de lagere maandlasten en een beter energielabel. Beide zorgen er ook voor dat je jouw woning sneller verkoopt.

Profiteer van subsidie

Investeren in zonnepanelen op zich is al een slimme investering, maar dit het helemaal als je nagaat dat je ook nog gebruik kunt maken van overheidssubsidies. Bij het installeren van zonnepanelen kan je bij sommige gemeenten profiteren van een subsidie.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Ondanks dat zonnepanelen installeren ontzettend veel voordelen met zich meebrengt zijn er ook een aantal nadelen te bedenken. Deze hebben we hieronder voor je verzameld.

Investering

Het laten installeren van de zonnepanelen op je woning kost natuurlijk geld. Ondanks dat dit nadeel al snel een voordeel wordt door de snelle terugverdientijd kan het toch een nadeel zijn om de investering te doen.

Installatie

Zonnepanelen installeren is vrij ingewikkeld, waardoor het nodig is om dit uit te besteden aan een deskundig bedrijf. Zij hebben de zonnepanelen binnen korte tijd op de juiste manier gemonteerd. Ook kan de aanpassing in de meterkast bij meer dan drie zonnepanelen een nadeel zijn.

Zichtbaar

Het kan zijn dat zonnepanelen niet helemaal passen bij de uitstraling van je huis. Er zijn dan ook mensen die duidelijk zichtbare zonnepanelen niet erg fraai vinden. Dit is natuurlijk persoonlijke smaak. Tegenwoordig kan je zelfs kiezen voor zonnedakpannen. Dit zijn dakpannen met daarin zonnepaneeltjes verwerkt.