Verbouwingsplannen? Wat zijn de do’s en don’ts en hoe begin je er aan?

Geplaatst door

Als jij eraan denkt om je huis te verbouwen dan hou je best rekening met een aantal gouden regels.

Het begin.

Maak om te beginnen een planning op. Doe je dit alleen, of laat je je bijstaan door een professional? In beide gevallen maakt het eigenlijk weinig uit. De planning zal je een duidelijk beeld in de tijd geven en zal je voornamelijk steeds op het goeie pad houden.
Aan de hand van de plannen zal je ook kunnen gaan budgetteren. Misschien wel de belangrijkste stap van allemaal. Probeer hierbij rekening te houden met alles. Ook met een extra marge. Zodoende komen de werken niet direct stil te staan bij de eerst de beste tegenslag.
Overleg goed welke materialen je gaat gebruiken. Of dat nu voor plafondplaten is of voor kunststof kozijnen. Je wil absoluut vermijden dat de werken niet de gewenste resultaten opleveren doordat jij wou gaan voor die super goedkope producten. Je goed informeren is hierbij steeds de boodschap.

De werken.

Zorg ervoor dat je voor je de werken aanvangt rekening hebt gehouden met een paar zaken:
*heb je de nodige certificaten en vergunningen om de verbouwingen te mogen starten?
*heb je de dichtste buren ingelicht over je plannen en over de mogelijke hinder die ook zij gaan ondervinden? Het zou niet de eerste keer zijn dat dit wordt over het hoofd gezien en er een burenruzie van voort komt.
*zorg voor leefbare ruimtes. Dat betekent, hou je aan de planning. Zodoende kan je steeds zorgen voor leefbare plaatsen terwijl je bezig bent met de verbouwing van een kamer. Het bad kan bijvoorbeeld perfect van pas komen om de afwas te doen. Als je dit goed inplant, dan komt de dagelijkse leefstijl niet in gevaar en hou je het langer vol.

Besluit.

Zoals bij vele werken geldt het principe van “bezint eer je begint”. Zorg voor de goede voorbereiding en voor een strakke planning vooraf. Het zal de uitvoering alleen maar ten goede komen.
Hou je aan de planning en aan de budgettering en dan kan er weinig fout gaan.
Steen voor steen…