Veilig klussen doe je zo!

Geplaatst door

In de eerste plaats moet je weten dat veiligheidsvoorschriften zijn gegroeid. Ze zijn voortgekomen uit de ervaringen van werknemers en medewerkers die in het werkelijke leven bijvoorbeeld in een fabriek of op de bouw werken. Op die werkplekken bestaan diverse veiligheidsvoorschriften die niet direct logisch klinken voor een klusser.

Bescherm je lichaam. Het dragen van een overall.

Een van die voorschriften is het dragen van lichaamsbedekkende kleding, gemaakt van katoen. De kleding die in Nederland en een groot deel van Europa gebruikelijk is, de overall als overkleding.
Veel bedrijven hebben bovendien vaste voorschriften over het dragen van een spijkerbroek en een katoenen overhemd al dan niet onder de overall.

De meest belangrijke reden daarvoor is het voorkomen van verwondingen en verbrandingen. Dekkende, katoenen kleding, katoenen kleding met lange mouwen en lange broekspijpen kan dienen als bescherming tegen stoten, kleine verwondingen en vooral verbrandingen. Katoen is veel minder ontvlambaar dan bijvoorbeeld nylon of een mengsel van kunstmatige stoffen.

Bescherm de ogen en de ademhaling.

Ook als klusser is het belangrijk je ogen, en vooral je ademhaling te beschermen. Bij het lassen, slijpen en schuren komen fijnstof deeltjes in de lucht terecht. Dat fijnstof gevaarlijk is voor de longen zal algemeen bekend zijn. Maar slijpsel en de spetters die ontstaan bij het lassen zijn ook gevaarlijk voor de ogen. En ook het fijnstof is niet echt goed voor de ogen.

Behalve de kap om je ogen te beschermen tegen het felle licht bij het lassen moet je dus ook een goede veiligheidsbril en industriële mondkapjes bij de doe het zelf zaak kopen.

Veiligheid is nooit te veel.

Dat mag overdreven lijken voor een lasklusje dat je hoogstens een keer per jaar doet, maar dat is het niet! Industriële veiligheidsvoorschriften gelden ook voor individuelen die werkzaamheden uitvoeren die ze gewoonlijk niet doen. Ook de klusser moet dus volgens de wet voldoen aan dezelfde voorschriften al de werknemer. Dus koop ook een paar echte, goede werkschoenen. Het is een investering in je eigen veiligheid. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je VCA certificaat te halen. Wil je echt niet aan de werkschoenen, veiligheidsbril en overall, bedenk dan dat ze verplicht zijn wanneer u op de werkvloer bent, ook wanneer je als directeur van het bedrijf op bezoek bent.

Lees de voorschriften over beschermingsmiddelen dus goed na en houdt je aan de regels, ze zijn er niet voor niets.