Het werk stapelt zich op en het werk verenigt zich tot één grote kluwen. Dingen bijhouden lijkt vaak makkelijker dan het in praktijk is. Uitstelproblemen zijn een groot probleem onder mensen. Met dingen wachten tot het echt niet meer wachten kan is iets wat veel mensen doen en wat erg onprettig kan zijn. Op korte termijn is het prettig, omdat je even je zorgen naar later verschuift, maar als later komt, zal het veel stress opleveren, omdat alles zich gaat bundelen tot één grote bak werk die nog te doen is. Dit artikel is er een voorbeeld van. Ik heb het schrijven van dit artikel ver uitgesteld waardoor ik er nu een heleboel tegelijk moet schrijven voor het te laat is, om aan het wekelijkse aantal uren te komen.
Mannen die klussen
Een ander mooi voorbeeld is misschien wel het programma Help mijn man is klusser. Hierin zijn vaak mannen te zien die graag klussen, maar dat niet zo goed doen. Het gezin blijft zitten met de gebakken peren. Vaak blijft rommel lang liggen, door uitstel gedrag. Het is bij klussen makkelijk om te denken, oh ik heb geen raveeldragers of hoekijzers meer en dan het klusje maar weer even uit te stellen omdat je nu toch echt even niet naar de bouwmarkt kan.
Uitstelgedrag
Hoewel ik niet echt de persoon ben om tips te geven om met uitstelgedrag om te gaan, denk ik dat een goede manier is om je agenda anders in te delen. Schrijf dingen op post its en als je ze dan verplaatst, zie je fysiek dat alle afspraken zich op gaan stapelen. Ook kan het helpen om andere mensen te vertellen dat je iets gaat doen, denk aan klusjes of denk aan een boek lezen ofzo. Dan zul je denken dat die mensen verwachten dat je dat gaat doen en kan je niet meer uitstellen.
Voldoening
Wanneer je eenmaal de klusjes uitvoert, kom je erachter dat het meevalt. Klussen kan eigenlijk best leuk zijn. Hoe vaker je klusjes doet, hoe beter je er ook in wordt. Naarmate de tijd zal je ook steeds beter worden. Het uitvoeren van de klusjes zal dan uiteindelijk een voldaan gevoel geven.