Van lang naar korte hengels

Van lang naar korte hengels

Geplaatst door

Al sinds m’n vroege jeugd heb ik altijd gevist met karperhengels van meer dan 3 meter. In de start heb ik nog even gevist met een stok van 3,3m, maar deze werd al snel vervangen voor een hengel van 3,6m. Dit was voorheen de meest gangbare maat van een karperhengel. Met deze lengte kan je goed werpen op lange afstanden. De reislengte valt vaak tegen. Het meenemen van deze lange stokken is vaak lastig op fiets of auto. Ook het versturen van deze hengels door de online hengelsport winkel is vaak enorm duur. Misschien is dat alleen al een reden dat er de laatste jaren steeds kortere hengels worden gebruikt.

Eigenlijk is het heel ver werpen, en dan bedoelen we ruim over de 100m, voor veel karpervissers niet eens mogelijk. Of de techniek is er niet, of de vismolen is niet goed afgericht voor dergelijke worden. En daarnaast willen veel mensen dit ook niet. Het bijvoeren op deze afstand is vaak lastig het is lastig om op deze afstanden nog secuur een rig te positioneren. Uitkomsten als voerboten en rubber karperboten maken het veel makkelijker om een rig secuur op afstand te krijgen en een goede voerstek te maken. De noodzaak voor echt lange stokken is daarmee ook steeds meer verleden tijd.

Engeland geeft hier nog een extra schepje bovenop door het stalkend vissen verder te promoten. Door mobiele visserij met korte hengels ben je in staat om in heel veel situaties in te spelen. Zo kan een normaal te kleine visstek opeens beter visbaar worden met kortere hengels. Met een kort uitstaande vislijn kan kort op de vis gevist worden. Met voldoende ruggegraat in een korte stok kan je karper dan onder de kant ook nog goed blokken. Deze manier van vissen is daarmee een sport binnen een sport geworden, en maakt plekken bereikbaar waar de karper zich veilig waant en daarmee goed vangbaar. Dus wat wordt de lengte van jouw volgende karperhengel?