Tips om hout te zagen

Tips om hout te zagen

Geplaatst door

Wil je graag hout zagen, maar twijfel je waar je dit het beste mee kunt doen? In deze blog gaan we dieper in welke zaagblad je het beste kunt gebruiken bij het zagen van hout. Het is namelijk van groot belang om hout te zagen met de juiste zaagblad, anders kom je in de problemen.

Afkorten of schulpen

Hout is een van de meest gebruikte materialen om te zagen. Als je op internet zoekt naar een zaagblad om hout te zagen, krijg je enorm veel opties. Hout staat erom bekend dat het kan splinteren als dit bewerkt wordt. Je kunt hout op twee manieren zagen: je kunt het afkorten of schulpen. Bij schulpen ga je met de vezel mee, in de lengterichting. Bij afkorten zaag je er in de breedte een stuk af en zaag je dwars op de vezel. Er bestaan verschillende zaagbladen waarmee je of alleen kunt schulpen, afkorten of beide kunt doen.

Wat voor hout wil je zagen?

Het is ook goed om van tevoren stil te staan bij het feit wat voor hout je wilt zagen, is het laminaat? Of is het hout waar nog spijkers inzitten? En of je het hout wilt schulpen of afkorten heeft ook invloed. Als je hout wil zagen in de lengterichting moet je een zaagblad kiezen die een krul kan maken om de beweging in de lengte te kunnen maken. Als je een hout wilt zagen in de breedte dan heb je een zaagblad met negatieve spanhoek nodig.

Nauwkeurige zaagsnede

Daarnaast is het van belang of je nauwkeurig het hout wilt zagen of dat je snelle slagen wilt maken. Hoe meer tanden je zaagblad heeft, hoe nauwkeurige de zaagsnede wordt. Als je zaagblad weinig tanden heeft, kan deze zich snel door het hout heen werken, maar wordt je zaagsnede grof. Vaak is het bij hout van belang dat het netjes en afgewerkt eruit komt te zien. Kies dan voor een zaagblad met meer tanden en het liefst dan ook met een wisseltand. Dit betekent dat de zaagblad tanden heeft die wisselend scherp zijn, dus dan links en dan rechts scherp.

Hout zagen met zaagblad

Kort samengevat, bedenk dus als je hout wilt gaan zagen goed wat voor hout je wilt zagen. Wil je het in de lengte of in de breedte zagen en hoe nauwkeurig wil je zagen? Want hoe nauwkeuriger je je zaagsnede wilt, hoe meer tanden je moet gebruiken. BS Tools heeft verschillende hardmetalen cirkelzaagbladen voor hout. Deze zijn speciaal ontworpen om te gebruiken in een cirkelzaag. Hier kun je het beste recht mee zagen, om bochten in hout te maken raden wij een decoupeerzaag aan.