Tips om een lekkage te voorkomen

Geplaatst door

Een lekkage kan behoorlijk wat schade aanrichten, waardoor je natuurlijk hoopt dat dit leed jou bespaard blijft. Toch kan een lekkage van de ene op de andere dag ontstaan. Er kan bijvoorbeeld water uit jouw afvoer ontsnappen. Het is echter ook mogelijk dat er water via het dak naar binnen komt. Indien er sprake is van ene lek, moet je direct in actie komen. Schakel bij voorkeur een loodgieter in om het lek te dichten. De waterschade blijft zodoende beperkt en je weet zeker dat het probleem niet snel terugkeert. Je kunt ook een aantal dingen doen om een lekkage te voorkomen. Wij geven je hieronder drie tips.

1. Sluit buitenkranen ’s winters af

Buitenkranen zijn handig, maar veroorzaken ook geregeld een lekkage. Veel mensen vergeten de watertoevoer naar deze kraan ’s winters namelijk af te sluiten. Het water in de leiding kan zodoende bevriezen, waardoor de leiding kan barsten. Als gevolg hiervan kan er water ontsnappen. Sluit de watertoevoer naar jouw buitenkraan daarom altijd af in de winter wanneer je een lekkage wilt voorkomen.

2. Voer onderhoud uit aan dakbedekking

Menig Nederlander kijkt niet of nauwelijks om naar de dakbedekking. Doe je dit ook niet? Kijk dan niet raar op wanneer je vroeg of laat te maken krijgt met een daklekkage. Om dit te voorkomen is het zaak geregeld onderhoud uit te voeren aan je dakbedekking. Verwijder rommel zodat er geen schade kan ontstaan. Heb je zelf geen idee hoe je onderhoud uit moet voeren? Laat dit dan over aan een loodgieter.

3. Laat leidingwerk verleggen door een professional

Ga je jouw woning verbouwen en moet hierbij leidingwerk verlegd worden? Laat dit dan altijd over aan een professionele loodgieter. Waarom? Omdat je zo zeker weet dat de leidingen op de juiste manier verbonden worden. Indien je zelf aan de slag gaat, is dit nog maar de vraag. Bij een verkeerde verbinding ontsnapt er water uit het leidingwerk en heb je te maken met een lekkage.