paardenbloemen bestrijden

Tips en tricks voor het bestrijden van paardenbloemen in het gazon

Geplaatst door

Als je een mooi gazon Wilt, dan wil je natuurlijk niet dat er allemaal paardenbloemen tussen zitten. Een of twee paardenbloemen zal geen probleem zijn. Maar als je er niks tegen doet dan zal zullen die één of twee paardenbloemen, op een gegeven moment uitgroeien tot tientallen paardenbloem. En dan zal het steeds lastiger worden om ze weg te laten halen. Hieronder hebben wij een paar tips om paardenbloemen te kunnen bestrijden.

Hoe herken je paardenbloemen

Als je de naam paardenbloem hoort, zal er waarschijnlijk gelijk een belletje rinkelen. Want dat is een gele bloem die zo ongeveer 10 tot 20 centimeter lang kan worden. De diep ingesneden en bochtig getande blad Rozetten, maken de paardenbloem toch wel een unieke bloem. Als je de bloem uit de grond plukt en de stengel uitknijpt, zal er ook wit vocht uit komen. Dat is ook een van de unieke onderdelen van een paardenbloem. Een paardenbloem kan ook een grijze pluizenbol zijn, dit gebeurt na de bloeiperiode. De paardenbloem komt vaak voor in Europa, maar komt oorspronkelijk uit Azië en Afrika en ook gedeeltes van Europa.

Hoe vermenigvuldigd de paardenbloem zich?

Het is uiteraard belangrijk dat je weet waarom de paardenbloem zich nou verspreid. De paardenbloem kan zich verspreiden op twee manieren. De eerste manier is het vermeerderen door plantendelen. En de tweede manier is het vermeerderen uit het zaad, van de paardenbloem.

Verspreiding door zaad

Als je de paardenbloem goed bekijkt, dan kan je zien dat de paardenbloem gigantisch veel zaad heeft. En dat zaad wordt door de wind verspreid. Dus de pluizenbol waar we het net over hadden, wordt dus zeg maar in de wind of grote oppervlakte verspreid. Het nadeel van paardenbloem zaad is, dat het zich eigenlijk overal kan vestigen. Droge grond vochtige grond en ook tussen je mooie stoep stenen.

Verspreiding uit de wortel

Als je een paardenbloem lang genoeg laat zitten. Dan zal de paardenbloem zich uiteindelijk verspreiden door de wortel.

Hoe kan je er voor zorgen dat er zo min mogelijk paardenbloemen in het gazon voorkomen

Als je paardenbloemen in je gazon wilt bestrijden, dan is het een optie om de plekken waar geen gras meer groeit bij te vullen met graszaad. Want het is een feit, dat onkruid en zonnebloemen sneller groeien op plekken waar geen gras groeit. Het is wel belangrijk dat je de kale plekken ook daadwerkelijk bijvult met graszaad. Je hebt ook verschillende keuzes in graszaad, als je voor een sierlijk uiterlijk wilt gaan dan kan je siergras gebruiken. Maar als je van plan bent om vaak op het gras te lopen, dan kan je beter graszaad voor een speelgazon gebruiken. Bij graszaad voor een siergazon, Heb je ook keuze uit graszaad dat Wat grover is. Hierdoor heeft het onkruid minder kans om door te komen.

De paardenbloem het liefst verwijderen voor dat ze vermeerderen en gaan zaaien

De beste manier om een paardenbloem of meerderen paardenbloemen te verwijderen. Is door de paardenbloemen voor te zijn. En dat doe je door de paardenbloem te verwijderen, voordat ze gaan zaaien en zich gaan vermenigvuldigen.

Het gazon goed bijhouden

Om paardenbloemen en onkruid te voorkomen, is het natuurlijk belangrijk om een gezond gazon te hebben. En dit kan je doen door om de zoveel tijd het gras goed te bemesten, en altijd voldoende water gebruiken in droge periodes. Je kan de bloemen ook voorkomen door kalk strooien over het gras, waardoor het veel minder snel door het gras kan komen. En daar bovenop is het altijd handig om het gras altijd even na te kijken.