Technologie op nieuw niveau

Technologie op nieuw niveau

Geplaatst door

Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van de technologie. De technologie is erg geïntegreerd in onze samenleving. Er zijn allerlei high-tech snufjes die voor velen beschikbaar zijn. Zelfs huizen in hun geheel worden ge-technologiseert. Veel klussen in het huishouden, zoals de afwas of de was doen of het gebruik van de verwarming, zijn makkelijker gemaakt door de voortschrijdende technologie. Wat is domotica? Het combineren van technologie in een gebouw zodat deze vanaf één netwerk gebruikt kan worden. Hieronder zal ik een aantal voordelen van domotica opnoemen.

Hogere comfort

Een fijn voordeel aan domotica is dat het veel taken een stuk makkelijker, maar vooral minder vermoeiend maakt. Je kunt vanuit je luie stoel via een app veel taken uitvoeren, zonder dat je zelf hoeft op te staan. Dit is dus extra handig voor iemand die slecht ter been is en bepaalde vermoeiende taken niet meer kan uitvoeren.

Controle en overzicht

Niet alleen maakt domotica het doen van huishoudelijke taken comfortabeler, maar het maakt alles in het huis ook overzichtelijker. Omdat je alle verschillende taken vanuit een systeem kunt uitvoeren, is het makkelijker om meer controle te hebben over deze taken. Waar iets eerst veel moeite kostte, kost het je door de elektrotechniek van domotica maar een aantal klikken. Zo heb je alles wat er in huis moet gebeuren zelf in de hand en kun je dit goed overzien via het systeem. Op deze manier wordt het overzichtelijker en werkt het ook tijdbesparend. Veel taken kunnen binnen een handomdraai worden uitgevoerd in plaats van stuk voor stuk.

Energiebesparing

Een ander voordeel is dat je makkelijker en op een slimme manier energie kunt besparen. Je kunt namelijk bijvoorbeeld alle apparaten vanaf een beslist moment uit zetten, zodat je geen energie onnodig verbruikt. Daarnaast geeft het ook de mogelijkheid om bepaalde machines vanaf een bepaald moment pas te laten werken. Zo kun je bijvoorbeeld de vaatwasser in werking laten treden zodra het nachttarief geldt. Alhoewel het eerst een grote investering is kun je deze later terugverdienen door slim energie te besparen. Dit alles wordt ook makkelijk overzichtelijk weergeven met icoontjes. De icoontjes geven inzicht waar u bijvoorbeeld kunt besparen.