schilderen

Stappenplan verven van een kamer

Geplaatst door

Ben je toe aan verandering in je interieur? Een leuke manier om je kamer een nieuwe look te geven is door te schilderen. Maar voordat je de kwast in de verf dipt, is het belangrijk om de muren eerst gebruiksklaar te maken. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Schuren

Een glad oppervlak is cruciaal bij het verven. Als je het schuren overslaat komt de verf niet mooi tot zijn recht. Er kunnen bobbels, strepen en stof in de verf komen en die krijg je er nooit meer uit. Dat is zonde van de verf én je harde werk. Schuren zorgt voor een egale muur zonder oneffenheden. Sla deze stap dus niet over. Gebruik een schuurmachine voor de grote stukken om jezelf te ontlasten. Voor kleine oppervlakken (zoals rondom het stopcontact) kan je het beste een schuurpapiertje gebruiken.

Schoonmaken

Na het schuren is het tijd om schoon te maken. De verf hecht hierdoor een stuk beter én je krijgt een mooi egaal resultaat. Begin met het verwijderen van stof- en verfresten met een zachte borstel. Vergeet ook niet om het plafond te reinigen met een plumeau om alles stofvrij te krijgen. Als alle stof is verdwenen, hoef je alleen nog maar de muur te ontvetten. Vul een emmer met water en voeg een goede ontvetter of ammoniak toe. Neem de muur af met een vochtige doek en laat het goed drogen.

Afplakken

Het allerlaatste wat nog moet gebeuren is het afplakken van dingen die je niet wil verven. Denk aan stopcontacten, plafondranden en plinten. Bij het kiezen van het juiste afplaktape moet je goed kijken naar het materiaal. Een houten tafel heeft immers een ander oppervlak dan een muur. Als je het verkeerde tape gebruikt is er een kans dat je niet het gewenste resultaat krijgt. De tape kan verschuiven of er blijft verf achter. Kijk dus goed naar de soort afplaktape.

Grondverf en verven

Het leukste onderdeel is natuurlijk het verven. Begin eerst met een goede grondlaag, zodat de kleur goed tot zijn recht komt. Na ongeveer 16 uur is het droog en kan je beginnen met de echte kleur. Het schilderen van een muur lijkt heel eenvoudig, maar het is ingewikkelder dan het lijkt. Je wil natuurlijk geen strepen of bepaalde stukken missen. Echte doe-het-zelvers kunnen een verfklus prima klaren, maar als je twijfelt kan je het beste een professionele schilder vinden. Dit scheelt een hoop tijd, geld en je weet zeker dat de klus goed geklaard wordt.