Stappenplan om zelf een nieuw raam te plaatsen

Stappenplan om zelf een nieuw raam te plaatsen

Geplaatst door

Wil jij graag een nieuw raam in je woning of schuur hebben en ben je van plan om deze zelf te plaatsen? Dan is het verstandig om een aantal stappen te volgen. Het plaatsen van een raam is niet voor iedereen weggelegd en hier is wat ervaring als een klusser voor nodig. Toch hebben we hieronder de stappen op een rij gezet die je moet ondernemen.

Het oude raam verwijderen

Ten eerste is het belangrijk dat alles van het oude raam wordt verwijderd. Zorg ervoor dat alle onderdelen die in het kozijn zitten goed worden verwijderd. Hierbij is het ook belangrijk dat het hele raamprofiel wordt weggehaald.

De stappen om het nieuwe raam te plaatsen

  • Zorg dat je het juiste raam of glas hebt om te plaatsen. Voor glas op maat kun je bijvoorbeeld terecht bij GLAZZ.
  • Bepaal of je schroeven of anchors gebruikt. Bij spouwmuren is het belangrijk om anchors te gebruiken en bij volle muren gebruik je veelal schroeven.
  • Je kunt hierna de ramen plaatsen. Bevestig de anchors aan het kozijn op een hoek van 90 graden Gebruik hierbij ook speciale kozijnpluggen en maak gaten in het raamkozijn. Zet de anchors vast met sneldrogende lijm. 
  • Daarna is het belangrijk om isolatie te gebruiken tussen de aansluitvoeg en het raam. Hiervoor kun je gebruik maken van PUR.
  • Tot slot is het nog nodig om de ramen af te werken. Hiervoor kun je met siliconen de ramen afwerken en kitten.

Wanneer je niet zeker van je zaak bent dan is het altijd verstandig om het over te laten aan een expert. In eerste instantie kan het handig lijken om het zelf te doen en ook een manier om geld te besparen, maar dit kan uiteindelijk juist ook meer geld kosten wanneer het niet zo gaat als gepland.

Een andere manier is door iemand te vragen in jouw omgeving die hier handig mee is. Ook op deze manier kun je sneller fouten voorkomen en hiermee kun je wel kosten besparen. Nadat je het met iemand samen hebt gedaan en er zelf handiger mee wordt dan kun je het die keer daarop misschien wel zelf doen.