Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie: voordelen en kosten

Geplaatst door

De ruimte tussen de binnen en buitenmuur die zorgt voor isolatie noem je de spouw. Van zichzelf heeft een spouw al isolerende eigenschappen. Woningen die gebouwd zijn vanaf 1980 zijn al voorzien van een standaard spouwmuurisolatie, huizen van daarvoor vaak niet. Daarom is het interessant bij een oudere woning om te overwegen deze muur alsnog te laten isoleren. Wanneer je een spouwmuurisolatie laat doen, wordt dit gedeelte gevuld met isolerende materialen zoals UF- schuim of purschuim, steenwol of piepschuim. Dit heeft vele voordelige aspecten. Ontdek in dit artikel alles over de voordelen en de gemiddelde kosten van een spouwmuurisolatie.

Voordelen

Wanneer je investeert in een optimale isolatie door middel van een spouwmuur, profiteer je van vele interessante voordelen. Allereerst kies je voor een verbetering van je wooncomfort, omdat de warmte binnenshuis goed blijft hangen zonder dat je de verwarming hoog hoeft te zetten. Hierdoor bespaar je op je energierekening vanwege de minder hoge stookkosten. Bij warm weer blijft het in huis koel door deze vorm van isolatie. Ook zijn je muren vanwege de vochtwerende eigenschappen permanent vrij van vocht waardoor je geen risico loopt op schimmel. 

Werkwijze

Het isolatiemateriaal wordt door middel van een boormethode door gaatjes op verschillende plekken in de muur aangebracht. Hierdoor hoeft de muur niet open te worden gebroken en komt er dus geen breekwerk aan te pas. Dit wordt door een specialist gedaan met een hogedrukspuit. Op deze manier kan de klus vrij snel worden gedaan en zitten er niet veel arbeidsuren in het laten renoveren van de muur. 

Kosten

De spouwmuurisolatie is een voordelige isolatie manier, vanwege de relatief lage kosten en omdat je op jaarbasis honderden euro’s op de energierekening bespaart. De prijs is gemiddeld tussen de 13 en 31 euro per vierkante meter. Binnen drie jaar verdien je deze kosten terug, vanwege het besparen op energiekosten. Je kunt daarnaast sinds 2019 subsidie aanvragen voor het laten isoleren. Hierbij kun je tot ongeveer dertig procent van de kosten terug krijgen. Wil je meer prijsinformatie? Neem dan eens een kijkje op de pagina spouwmuurisolatie kosten!