Radiator schuren: stappenplan

Geplaatst door

Ben je van plan om je huis een totaal nieuwe inrichting te geven en krijgen de radiators daarbij ook een nieuw likje verf? Belangrijk om te weten is dat je, alvorens heel enthousiast aan het schilderwerk te beginnen, de radiators eerst dient te schuren. Het kan zijn dat door de jaren heen wat bultjes, putjes of roestvlekken ontstaan zijn op jouw radiators. En hier wil je uiteraard niets meer van zien eens je radiators een nieuw likje verf hebben gekregen. Heb je geen ervaring met schuren? Geen nood! Hier vind je een stappenplan dat je kan volgen om jouw radiators op de beste manier te schuren!

Tref eerst enkele voorbereidingen

De eerste 3 belangrijke stappen die je moet volgen zijn in de eerste plaats je radiator uit zetten zodat deze zeker niet meer warm is wanneer je gaat schuren. Vervolgens plak je de muren en leidingen rond en achter de radiator af met folie of schilder tape. Je wil na het schuren immers niet nog een heleboel onnodig poetswerk hebben! Ventileer daarna de ruimte waarin je gaat schuren zeer goed want het werkje brengt veel stof met zich mee. Een temperatuur van 20 graden in de ruimte is ideaal.

Vul schoonheidsfoutjes op

Alvorens te beginnen met schuren ontvet je de gehele radiator met behulp van warm water en een schoonmaakmiddel. Zijn er roestplekken ontstaan? Dan moet je deze vervolgens goed weg schrobben met een krabber of een metaalborstel. Het kan ook perfect zijn dat er nog losse verfdelen of bultjes ophangen of dat er putjes zijn ontstaan in je verwarming. Krab deze deeltjes of bultjes weg met de krabber of een ander scherp voorwerp. Vul de putjes, indien aanwezig, op met plamuursel dat metaalbestendig is.

Gebruik geschikt schuurmateriaal

Ga daarna over tot het schuren van de radiator met schuurpapier met een korrel 240. Je kan eventueel ook een schuurmachine gebruiken om de radiator echt mooi egaal te krijgen. Als laatste de boel nog een beetje poetsen zodat je zeker geen stof onder de verflaag krijgt! Dan zit het schuurwerk erop en kan je beginnen aan het schilderen!

Bron: https://www.schuurmachineskopen.nl/radiator-schuren/