Ouderwetse trucjes voor het reinigen van je laminaat

Geplaatst door

Stel; Je bent net verhuist en hebt voor in de woonkamer een laminaat aangeschaft met de niet al te reguliere kleur. Laten we zeggen; een wit laminaat of een mooi zwart laminaat. Toch wordt het eens tijd deze te reinigen, alleen is een snelle dweil over de vloer niet altijd de beste en de meest mooie oplossing. Hieronder delen we met jou de beste tips en trics voor het schoon houden van jou laminaatvloer: 

  • Wist je dat het intrekken van vocht zorgt voor vlekken en oneffenheden in je laminaat? Vraag na een regenachtige dag dus iedereen om zijn schoenen uit te doen, want bobbels of ingetrokken plekken wil je natuurlijk absoluut niet aantreffen in je vloer. Wat je hieraan kunt doen is allereerst een deurmat te gebruiken. Dit houdt de meeste vochtigheid buiten en houdt de ergste plekken in je laminaat tegen. Hiernaast is het het beste je vloer na te lopen met een zachte, droge doek, zodat dit geen verdere beschadigingen aan je vloer geeft. 
  • Maak de vloer schoon met een stofzuiger met laminaatborstel of met een gewone dweil of swiffer. Doe dit absoluut niet met een stugge bezem! Deze zorgt ervoor dat de toplaag van de vloer beschadigd en je vloer dus minder beschermd is en stevigheid biedt.
  • Dweil je vloer niet te nat. Ook zeker op dit punt is het belangrijk je vloer niet kletsnat te maken, aangezien je hierdoor onwillige oneffenheden in je laminaat veroorzaakt. Voor het dweilen wordt aangeraden een half kopje azijn per 4 liter warm water te gebruiken. Dit haalt de vettigheden uit de vloer en voorkomt een grijze waas of strepen die door het dweilen kunnen ontstaan. Dit kun je combineren met je eigen passende schoonmaakmiddel voor jouw laminaat.
  • Natuurlijk heb je allerlei soorten exclusieve middeltjes speciaal bedoeld voor vele verschillende soorten laminaat, maar wist je dat het oude vertrouwde groene zeep echt een wondermiddel voor je vloer is? Dweil na het stofzuigen hiermee je houten vloer en deze is weer spik en span. Wanneer je hierna je vloer langsgaat met een zachte, droge doek, zorg je ervoor dat de kleine stofdeeltjes in je huis minder snel zullen worden aangetrokken. 
  • Dit is een tip die door vele interieurstylisten gebruikt wordt: Het mixen van één kopje appelazijn of appelcider doet wonderen voor je vloer. Meng dit met ongeveer 4 liter warm dweilwater. Wrijf de vloer na het drogen met (ja, ook hier opnieuw) een droge, zachte doek in en je laminaat zal stralen als een spiegeltje.