Opgeruimde werkplek

Geplaatst door

Iedereen heeft baat bij een schone werkplek, in meerdere of mindere mate. Toegegeven, sommige mensen krijgen hun beste ideeën in een ietwat rommelige omgeving, toch is enige structuur voor ieder mens gewenst. Dit geldt zeker ook voor een kantoor, maar er zijn er andere werkplekken waar netheid simpelweg noodzakelijk is. Een daarvan is een bouwplaats. Waarom opruimen daar prioriteit moet hebben lees je hieronder.

Veiligheid boven alles

De allerbelangrijkste reden om een bouwplaats netjes te houden is de veiligheid. De dagelijkse bezigheden houden in dat er veel wordt gewerkt met grote machines en zware materialen. Als hier ongelukken door worden veroorzaakt, kan dat snel uit de hand lopen. Een groot aantal fouten kan voorkomen worden door de boel georganiseerd te houden. Alles een vaste plek geven, geen dingen laten slingeren waarover gestruikeld kan worden en ga zo maar door. Zorg er wel voor dat materialen voor algemeen gebruik een bekende plaats hebben, waar alle medewerkers ze terug moeten leggen na het gebruik ervan. Doordat alles nu gestroomlijnder gaat, hoeft er ook geen tijd meer verspilt te worden aan het oplossen van kleine ongemakken.

Overzichtelijke rust

Wanneer iedereen weet waar hij aan toe is, kan de efficiëntie aanzienlijk worden verhoogt. Er gebeuren veel minder onverwachtse dingen, waardoor de dagelijkse gang van zaken op een lekker tempo kan worden volgehouden. Er is een duidelijk overzicht van waar alles kan worden gevonden, als het daar niet ligt is het of in gebruik, of de voorraad is uitgeput. Hoe dit in praktische zin werkt? Heel eenvoudig, met afzetcontainers en een bouwcontainer. Hiermee kunnen alle gesloopte materialen direct uit de weg worden geruimd. Het kan namelijk funest zijn als die blijven rondslingeren. Ook nieuwe materialen moeten een eigen plekje toegewezen krijgen, buiten het gebied waar het meest intensief wordt gewerkt. Uiteindelijk kan zo’n systeem alleen werken als iedereen zijn eigen aandeel erin levert, het komt neer op teamwork. Net zoals alle klussen op de bouwplaats.