industriële stof af te zuigen

Op zoek naar een manier om jouw industriële stof af te zuigen? Lees dan snel verder

Geplaatst door

In een productiehal of industriële werkplaats kan het soms lastig zijn om de luchtkwaliteit te reguleren. Er komen vaak allerlei stoffen vrij die lastig zijn af te zuigen. Dit terwijl een slechte luchtkwaliteit zorgt voor een onprettige werkomgeving en op de lange termijn zelfs ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken met alle gevolgen van dien. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan een goede afzuiging en hier, zo nodig, in te investeren. Ben jij op zoek naar een manier om het industriële stof in jouw werkplaats af te zuigen? Lees dan snel verder.

Wanneer moet je een stofafzuiging systeem installeren?

Industriële stofafzuigers zijn bedoeld om luchtvervuiling in grote ruimtes aan te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productiehallen of magazijnen waar verwerking of transport plaatsvindt. Op dit soort locaties komt geregeld luchtvervuiling voor, bijvoorbeeld in de vorm van stofdeeltjes, rook, (uitlaat)gassen en fijnstof. Vervuilde lucht is gevaarlijk en kan zorgen voor gezondheidsklachten bij werknemers die aan de schadelijke stoffen worden blootgesteld. Op de korte termijn kan bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid of benauwdheid optreden. Op de lange termijn kunnen de gevolgen veel erger zijn. Denk bijvoorbeeld aan ernstige aandoeningen aan de luchtwegen, het hersen- en zenuwstelsel of de lever, nieren en blaas. Werk jij in een productiehal of bedrijfsruimte waar luchtvervuiling plaatsvindt? Zorg er dan voor dat er een goed stofafzuiging systeem wordt geïnstalleerd om gezondheidsklachten te voorkomen.

Welke industriële stofafzuiger moet ik kiezen?

Als je op zoek bent naar een manier om jouw industriële stof af te zuigen, is het belangrijk om te weten welke stoffen je uit de lucht wilt filteren. Het filter van jouw stofafzuiging systeem zal hierop worden aangepast. Misschien heb je weleens gehoord van de afkortingen HFE, HFC en HFM. Dit zijn de aanduidingen van verschillende filters voor het afzuigen specifieke groepen industriële stoffen. HFE verwijdert stofdeeltjes, rook en olienevel uit de lucht, HFC zorgt voor het filteren van gevaarlijke geuren en gassen en HFM ontdoet de lucht van fijnstof, rubber en rook. De meeste bedrijfsactiviteiten kunnen eenvoudig worden ingedeeld in één van deze categorieën. Zo zal een HFE filter het beste passen in een bedrijfshal waar wordt verpakt, terwijl een HFC filter luchtvervuiling aanpakt in een logistiek magazijn en een laswerkplaats een goed voorbeeld is van een productiehal waar een HFM filter moet worden geplaatst. Weet je niet zeker welk filter het beste past bij jouw werkzaamheden? Vraag dan altijd een professional om advies.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om de veiligheid in een industriële werkomgeving te vergroten? Lees dan ook eens dit artikel.