Onderhoudstips schutting

Onderhoudstips voor een langdurige en mooie schutting

Geplaatst door

Zoals je weet, of misschien ook niet, zijn schuttingen zowat de ruggengraat van elke tuin. Ze zorgen niet alleen voor privacy en veiligheid, maar kunnen ook een stijlvolle toevoeging zijn aan je buitenruimte. Maar laten we eerlijk zijn: niemand zit te wachten op een verwaarloosde of vervallen schutting die meer wegheeft van een decorstuk uit een horrorfilm dan van iets wat je tuin siert. Hoe zorg je ervoor dat je schutting in topconditie blijft? Laten we er eens induiken.

Waarom onderhoud belangrijk is

Waarom zou je tijd besteden aan het onderhouden van je schutting? Nou, ten eerste omdat rvg-schuttingen.nl ons leert dat elke investering in je huis – ja, ook de buitenkant ervan – zijn waarde behoudt of zelfs doet toenemen als je er goed voor zorgt. Bovendien wil niemand dat zijn tuin erbij ligt alsof het elk moment kan worden opgenomen in de volgende aflevering van ‘slechtste tuin van het jaar’.

Jaarlijkse inspectie

Laten we beginnen met de inspectie. Het klinkt misschien een beetje als wat dokters doen, maar dat is het niet. Je controleert of je schutting sterk genoeg is, of er geen gaten in zitten of dat er geen rot of beestjes in zitten. Doe dit minstens één keer per jaar, zodat je problemen voorkomt.

Regelmatig schoonmaken

Klinkt simpel, omdat het dat ook is. Een emmer met een sopje (of een speciale reiniger als je het uit wilt pakken) en een goede borstel kunnen wonderen doen voor het uiterlijk van je schutting. Dit voorkomt aanslag en groene uitslag die vooral na wintermaanden wel eens willen verschijnen als ongewenste gasten op een feestje.

Hout behandelen voor een langdurig effect

Hout heeft liefde nodig; veel liefde. Soms zelfs meer liefde dan die planten binnen die ondanks al jouw goede zorgen toch besluiten naar plantenhemel te vertrekken. Gebruik daarom regelmatig (lees: volgens de instructies op het product) beits of olie om het hout te beschermen tegen weer en wind.

Vervangen vs repareren

Op een gegeven moment kom je misschien tot de conclusie dat sommige delen gewoonweg niet meer te redden zijn (herinneringen aan mijn eerste auto komen bovendrijven). Is reparatie geen optie meer? Dan kun je beter overgaan tot vervanging om grotere problemen (denk aan instortingsgevaar) te voorkomen.

Hoe kies ik de juiste materialen?

Bij het kiezen van nieuwe materialen of bij vervanging wil ik even stilstaan bij hardhout beton schuttingen. Dit type materiaal staat bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen Nederlandse weergrilligheden (want laten we eerlijk zijn; ons klimaat heeft soms wat mood swings). Kies dus altijd materialen die passen bij jouw situatie en budget, maar vergeet nooit de lange termijn in gedachten te houden.

Zo zie je maar weer, met deze onderhoudstips kan jouw schutting er jarenlang tegenaan zonder dat deze verandert in iets wat lijkt op een rekwisiet uit “The Walking Dead”. En onthou; net zoals met alles is voorkomen beter dan genezen!