steigers opbouwen

Nieuwe opbouwmethode per 1 januari 2018

Geplaatst door

Bent u van plan in de nabije toekomst een rolsteiger te kopen? Houd dan goed de aangescherpte regels voor het opbouwen in de gaten. In 2016 waren de eerste gesprekken gestart voor het veiliger maken van het opbouwen van de rolsteigers en hierbij het aantal valongevallen op de bouw te verlagen. De nieuwe methode is onlangs, 1 januari 2018, ingegaan.

Innoverende opbouwmethode

Ook de bouw is dus aan het innoveren. De innoverende opbouwmethode moet het aantal ongevallen met steigers drastisch veranderen. De nieuwe opbouwmethode is vele malen veiliger dan de traditionele opbouwmethode. Deze vernieuwde instructies zijn terug te vinden in het A-Blad van rolsteigers. De inspectie SZW zal deze nieuwe methode ook als de norm voor het veilig opbouwen van een rolsteiger gaan hanteren. Deze nieuwe methode voldoet volledige aan de nieuwe stand van techniek en veiligheid van tegenwoordig.

Altijd beveiligd

Het uitgangspunt van de nieuwe methode is eigenlijk vrij simpel. De persoon die het rolsteiger opbouwt moet altijd beveiligd zijn. Hiermee wordt bedoeld dat deze persoon rondom heuphoogte altijd beschermt is voordat hij het volgende platform gaat betreden. Het is hierbij ook aanbevolen om de handleiding voor het opbouwen van een steiger tot in detail te volgen om zo de veiligheid van de opbouwer te waarborgen. Sommige leveranciers kiezen er ook voor om sommige onderdelen te nummeren of te voorzien van een QR code zodat het opbouwen gemakkelijker wordt. Het beklimmen van het steiger gebeurd met luiken die gemaakt zijn in het platform. Dit zorgt er namelijk voor dat je altijd beveiligd bent om je heen en dus veilig omhoog kunt klimmen.

Verplicht vanaf 1 januari

Alle afspraken voor de nieuwe veiligere opbouwmethoden en afspraken zijn terug te vinden in het A-blad Rolsteigers. Deze zijn dus ingegaan vanaf 1 januari 2018. Deze afspraken zijn gemaakt met alle werkgevers en werknemers, dus is het verplicht om deze opbouwmethode van het A-Blad te volgen. Er is wel een uitzondering op deze regel: Kunnen de gebruikers een aantoonbare veiligere methode hanteren dan is dit natuurlijk ook altijd toegestaan.