Maak je zolder groter met een dakkapel

Geplaatst door

De dakkapel is een ideale uitbreiding van de woning. Door het plaatsen van een dakkapel vergroot je de zolder aanzienlijk. Je kan er voor kiezen aan een kant een dakkapel te plaatsen maar voor een optimale uitbreiding zou je ook aan beide kanten een dakkapel kunnen plaatsen. Als je van plan bent een dakkapel te plaatsen is het wel van belang dat je er een vergunning voor aanvraagt, per gemeente verschilt de duur van de aanvraag houd hier rekening mee. Als je zonder vergunning een dakkapel plaatst is dat vaak illegaal en kan de gemeente je een boete geven en in het uiterste geval dwingen de dakkapel te verwijderen omdat deze niet in het omgevingsplan past. Als je een vergunning aanvraagt komt in de lokale krant te staan dat deze is aangevraagd en krijgen mensen uit de directe omgeving de tijd om een bezwaar in te dienen. Zijn er geen bezwaren krijg je meestal de vergunning. Is er wel een bezwaar ingediend zal de gemeente bepalen wat zwaarder weegt, het bezwaar of jouw wens voor een dakkapel. Bepaald de gemeente dat jouw wens zwaarder weegt krijg je de vergunning, bepaalt de gemeente dat het bezwaar zwaarder weegt krijg je de vergunning niet.

Het plaatsen van een dakkapel

Meestal kiest men ervoor een dakkapel te laten plaatsen door een aannemer. Deze komt langs om de situatie te bekijken maakt een offerte op en zodra je ermee instemt zal deze beginnen met het plaatsen van het dakkapel. Hiervoor is het van belang dat het weer redelijk goed is. Als het erg regenachtig is kan plaatsing lastig zijn in verband met het aan te brengen gat in het dak. Vaak plaatst men een dakkapel dan ook in het voorjaar of de zomer. Belangrijk is dat er vrije toegang is tot het dak en de zolder vrij is gemaakt van spullen welke in de weg kunnen staan. Het dakkapel komt meestal als een stuk aan en de plaatsing gebeurt vaak met een kraan welke de dakkapel in een keer op zijn plek brengt. Dit is de snelste manier van plaatsen maar wel vrij kostbaar. Als er geen ruimte is voor een kraan kan het dakkapel ook in delen naar boven worden gebracht om vervolgens op het dak in elkaar te worden gezet. Deze optie duurt langer maar is in sommige gevallen minder duur. (Er hoeft immers geen kraan gehuurd te worden.

Zelf het dakkapel maken en plaatsen

Je kan er ook voor kiezen zelf aan de slag te gaan. Deze optie is vaak het goedkoopst maar brengt risico’s met zich mee. Enkele voorbeelden zijn val risico in verband met werken op hoogte en lekkage in verband met niet correct plaatsen. Bij het zelf plaatsen zal je eerst de dakpannen moeten verwijderen van een deel van het dak. Belangrijk is dat je ook om het dakkapel heen de dakpannen weg haalt. Vervolgens zaag je een gat in het dak op de maat van het dakkapel. Nadat je het gat gemaakt hebt plaats je het geraamte van het dakkapel. Vervolgens de zijkanten en het dak van de dakkapel. Als laatst plaats je de voorkant met de ramen. Belangrijk is dat je de aansluiting met het dak goed waterdicht maakt. Lijm de (vaak teer) lappen vast aan het dak en zorg dat deze goed bedekt komt te liggen onder dakpannen. Vervolgens leg je de overige dakpannen terug. Hierdoor zal regenwater vanaf de dakpannen over het dak van het dakkapel lopen in de goot en niet langs de naden. Dit voorkomt lekkage van het dak.