Lang genieten van je vloer

Lang genieten van je vloer? Dat doe je zo!

Geplaatst door

Niemand heeft meer zeggenschap over het uiterlijk en de stijl van je woning dan jijzelf. Uiteraard begin je bij de opbouw daarvan onderaan, bij je vloer.

En je vloer is niet anders dan de wanden, meubelen en decoraties in je huiskamer en andere ruimtes van je woning. Ze moeten namelijk allemaal mooi zijn, maar ook een functie hebben. En wat houdt nu beter een vertrek bij elkaar dan de bodem die erin ligt? Jouw vloer, die uiteraard het liefst verwarmd is en geluid dempt, is ontzettend belangrijk voor de uitstraling van je huis. De kleur, structuur en textuur dienen perfect te passen bij alle andere elementen van de verschillende kamers. Vandaar dat de keuze voor het materiaal er niet eentje is waar je lichtzinnig over moet denken. Om precies die reden hebben we hieronder enkele opties voor je opgesomd en daarbij hun belangrijkste eigenschappen en voordelen.

Laminaat

Uiteraard staat deze er ook tussen. Logisch toch? Het is een materiaal dat meestal is samengesteld uit verschillende houtsoorten. De kleur wordt meestal bepaald door de diverse typen hout die erin verwerkt zijn. Houd jij van licht, donker, met een duidelijke structuur of mag die wel wat meer op de achtergrond blijven? Bekijk het aanbod van jouw bouwmarkt of plaatselijke houtboer en vel je eigen oordeel om tot de juiste keuze te komen. Met je eigen ogen bepalen welk laminaat voor jou het beste is kunnen we van harte aanbevelen, aangezien je baseren op foto’s kan resulteren in een kleurverschil met wat je voor ogen had.

Let wel: de basis van laminaat is en blijft natuurlijk hout. Dat betekent dat de luchtvochtigheid in de ruimte waar je het legt er een grote invloed op heeft. Is die te hoog, dan kan het materiaal krom trekken. Maar wanneer jouw laminaat is voorzien van een speciale vochtwerende coating en een heel nauwsluitende groef heeft, voorkom je dit gemakkelijk. Daarnaast is laminaat onder zijn vele aanhangers zo geliefd omdat de planken volledig krasvrij zijn.

Visgraat pvc vloer

Voor vele mensen geldt dat ze het liefste zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. Wanneer het op hun vloer aankomt, dan. Dat houdt meestal in dat steen en hout de voorkeur hebben. Zeker die laatste. Echter, visgraat pvc heeft als voordeel dat je dezelfde kleuren en texturen kunt krijgen als die van echte houten planken. Het grote verschil tussen de twee is dat dit materiaal veel onderhoudsvriendelijker is en ook nog eens behoorlijk wat langer meegaat. Plus de aanleg ervan, die kost behoorlijk weinig tijd en pvc werkt geluiddempend!

Finishing touch

Zeker wanneer het gaat om planken van welk materiaal dan ook bestaat er een kans dat de muur of de uiteinden ervan beschadigd raken. Houd daarom altijd een uitsparing tussen die twee aan. Zeker wanneer het een houten vloer betreft, omdat dit materiaal moet kunnen werken – krimpen en uiteenzetten, bepaald door de temperatuur. Je hoeft de ruimte tussen planken en wanden echter niet waar te nemen, dat staat natuurlijk voor geen meter. Daarom leg je daar ook plinten overheen.

Je keuze voor hout is een lovenswaardige. Maar om ervoor te zorgen dat je er extra lang mee uit de voeten kunt – letterlijk – raden we je aan om je bodem met vloerolie te behandelen.