Laminaat op een juiste manier zagen

Geplaatst door

Bij de verbouwing of herinrichting van een nieuwe kamer hoort ook een nieuwe vloer zoals bijvoorbeeld een mooie laminaat. Je kan deze laten leggen maar ook zelf laminaat leggen is een mogelijkheid. De eerste belangrijke stap voor het zelf leggen van laminaat, is de laminaat op de juiste manier zagen. Dit is helemaal niet moeilijk, al dien je er wel het juiste materiaal voor te hebben en een klein stappenplan om eraan te beginnen.

Tips

Alvorens je de laminaat gaat zagen is het aangeraden om de planken eerst af te tekenen. Dit hoeft niet volmaakt of perfect te gebeuren aangezien de uiteindes van de planken nooit te zien zullen zijn doordat ze onder plinten of andere latten vallen. Ook zijn er verschillende materialen en opties om laminaat mee te zagen. Op voorhand kan je best bepalen op welke manier je dit gaat doen.

Stappenplan

Een heel uitgebreid stappenplan voor het zagen van laminaat is er niet en dat is misschien ook een beetje overbodig. Het belangrijkste is om rekening te houden met een aantal simpele regels en het juiste materiaal te hebben. Zo kan je laminaat best snijden met een cirkelzaag die fijne tanden heeft, zowel handmatig als elektrisch is mogelijk. Een figuurzaag kan je ook gebruiken voor het zagen van laminaat. Een belangrijke stap die je moet nagaan is de manier waarop je de laminaat gaat snijden. Gebruik je een hand- of elektrische cirkelzaag? Dan is het aangeraden om je laminaat met de decorzijde naar boven te houden. Als je ene figuurzaag gebruikt, houd je de decoratieve zijde van de laminaat dan weer omlaag.

Om het zagen van laminaat wat gemakkelijker te laten verlopen, kan je gebruik maken van verschillende hulpjes. Denk maar aan een zaagstation, recht zagen is immers niet altijd even gemakkelijk. De afmetingen of de hoek stel je hier gewoon eenvoudig op in en zagen maar. Om alles goed te kunnen aftekenen is het gebruik van een verstelbare weihaak aan te raden. Met deze haak bepaal je een hoek en kan je hem meteen aftekenen op de laminaat. Vervolgens is een winkelhaak een laatste hulpmiddel dat je echt wel nodig hebt bij het zagen van laminaat. Met de winkelhaak kan je bepalen of een hoek haaks is en kan je een haakse lijn zetten op de laminaat. Hierdoor voorkom je dat een plank geen haakse hoek heeft waardoor deze niet mooi zou aansluiten tegen de muur of met een andere plank. Met als deze hulpjes en tips wordt het zagen van laminaat een eenvoudig klusje!