houtkachel

Laat je schoorsteen vegen

Geplaatst door

Veel mensen onderschatten hoe belangrijk het is om je schoorsteen regelmatig te laten vegen. Hierdoor zijn er ieder jaar weer enkele honderden schoorsteen branden in Nederland, die prima voorkomen kunnen worden met een goede veegbeurt.

Waarom vegen belangrijk is

Vegen is erg belangrijk, zeker als je veel gebruik maakt van je open haard, omdat er zich roet ophoopt op de randen van de schoorsteen. Als je hout verbrandt, komt er wat roet vrij en dat gaat aankoeken als het waren aan de schorosteen. Een schoorsteenveger noordwijk zal ervoor zorgen dat het roet weg gaat en het brand gevaar dus minder wordt. Ook kan het zijn dat een vogel je schoorsteen ziet als een mooi plekje voor het bouwen van een nest. Dit kan er voor zorgen dat de lucht minder goed door stroomt in je schoorsteen en dat kan ook een verhoogd risico geven op brand. Zeker met de droge brandbare takjes van het nest kan dit flink het risico verhogen. Om deze redenen stellen veel verzekeringen het ook verplicht om ten minste eens per jaar de schoorsteen te laten vegen door een veger die hier een certificaat voor kan uitgeven.

Regen en de schoorsteen

Iets dat mensen niet vaak weten is dat een daklek ook brandgevaar kan geven bij de schoorsteen. Je dakbedekking vervangen als dit nodig is, is dus ook erg belangrijk. Want als een schoorsteen vochtig wordt en het hout van de constructie nat wordt, dan blijft er roet aan plakken als dat gebeurt en dat zich op gaat hopen, dan ontstaat er een soort teer achtig goedje en dat goedje is erg brandbaar. Dit is dus ook een risico vergroter die tot brand kan leiden, terwijl veel mensen zich hier niet bepaald bewust van zijn.

Daklekken

Sowieso is het belangrijk om bij het onderhoud van je dak ook op dak lekken te laten controleren. Als je een dak lek vroeg op spoort kan je vaak namelijk erg veel schade voorkomen. Een lek begint altijd erg klein en groeit dan langzaam maar zeker uit tot iets dat veel schade kan doen aan je dak constructie. Als je niet uit kijkt kan het zijn dat je in eens voor het probleem komt te staan dat je volledige dak constructie vervangen dient te worden en dat is een zeer prijzige onderneming, die veel gedoe en rommel kan geven, waar jij en je gezin waarschijnlijk niet blij van zullen gaan worden.