Kunststof toepassingen in de industrie 5 voorbeelden

Kunststof toepassingen in de industrie: 5 voorbeelden

Geplaatst door

Er zijn verschillende soorten kunststof. Kunststof is een synthetisch materiaal. Dit betekent dat het dus geen natuurlijke stof is, maar wordt gemaakt in een chemisch proces. Dat betekent ook dat kunststof vaak bewerkt wordt. Kunststof materialen worden veel gebruikt in de industrie, omdat ze goed bestendig zijn tegen chemische stoffen. En zeker nu de kunststofindustrie steeds meer gaat verduurzamen, is dit een mooi gegeven. In dit blog geven we je daarom 5 voorbeelden van kunststof toepassingen in de industrie.

1. Kunststof voor leidingsystemen

Misschien ben je wel eens in een fabriek geweest, maar misschien ook niet. Voor als je dit nog nooit eerder hebt gezien: wij kunnen je vertellen dat er veel leidingen en leidingsystemen in fabrieken zijn. Uiteraard moeten deze leidingen geschikt zijn om verschillende vormen van gas en vloeistof te vervoeren. Daarom worden de leidingsystemen in fabrieken over het algemeen van kunststof gemaakt. Kunststof leidingsystemen zijn namelijk niet gevoelig voor corrosie en kunnen bijtende middelen zonder probleem vervoeren.

2. Kunststof in de automobielindustrie

ABS, ofwel acrylonitrile butadiene styrene, is een vorm van kunststof die veel wordt gebruikt voor de behuizing van elektronica en medische apparatuur. Deze vorm van kunststof is vormvast en kan verchroomd worden. Om deze redenen wordt ABS kunststof veel gebruikt in de automobielindustrie, bijvoorbeeld bij de maak van dashboards.

3. Kunststof bij de maak van gereedschappen

Een andere, veelgebruikte vorm van kunststof is polyamide. Polyamide, ook wel nylon of PA genoemd, is een erg sterkte kunststof die ook nog eens hittebestendig is. Vanwege deze fijne eigenschappen wordt polyamide veel gebruikt bij de productie van gereedschappen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een boormachine, een schuurmachine of motoronderdelen.

4. Kunststofmateriaal PVC

Van het kunststofmateriaal PVC heb je misschien wel eens gehoord. Hard PVC wordt in de industrie veel gebruikt voor veel verschillende toepassingen, specifiek in installatietechnisch, de chemische industrie en laboratoria. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor lekbakken, isolatieplaten en spoelbakken. Daarnaast wordt het kunststofmateriaal PVC ook veel gebruikt bij apparatenbouw en in afzuiginstallaties.

5. Kunststofmateriaal HPL

Het kunststofmateriaal HPL staat bekend als wat lastiger dan andere kunststoffen, voornamelijk omdat dit soort kunststof bewerken wat uitdagender is. Toch is ook dit kunststof vaak toegepast in de industrie, omdat het vochtvast en slagvast is. Dit is vooral belangrijk in omgevingen waar hygi├źne van groot belang is, zoals in zwembaden en laboratoria.